Rommelt het in de Italiaanse regering? In een gelekte audio-opname van een gesprek tussen de Italiaanse premier Giuseppe Conte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU), haalt Conte uit naar de de rechtsnationalistische Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) en diens migratiebeleid. Dat schrijft Il Giornale. “Salvini is tegen iedereen”, aldus Conte.

In de gelekte audio-opname is een gesprek te horen tussen de Italiaanse premier Giuseppe Conte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU). Het gesprek zou hebben plaatsgevonden in de marge van het ‘World Economic Forum’ in het Zwitserse Davos.

“Salvini is tegen iedereen”

Conte, die aanleunt bij de Vijfsterrenbeweging, deelt tijdens het gesprek een sneer uit naar de rechtsnationalistische vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega). “Dus Salvini is tegen Frankrijk en Duitsland en [Luigi] Di Maio is tegen Frankrijk?”, vraagt Merkel aan Conte. Waarop Conte antwoordt: “Salvini is tegen iedereen.” 

Daarbij uitte Conte ook zijn frustratie over het migratiebeleid van Salvini. “Hij sluit alles, er is geen ruimte, voor mij is het anders”, zei Conte. “Herinner je je Malta, toen ik zei: ‘Vrouwen en kinderen, ik neem ze mee met het vliegtuig’. Omdat [Jean-Claude] Juncker me vertelde: ‘Salvini zegt dat alle havens gesloten zijn’. Ik zei: ‘OK, het betekent dat ik ze in het vliegtuig zal zetten’! We nemen ze natuurlijk mee, natuurlijk, maar Angela, maak je geen zorgen, ik ben heel vastberaden.

De Vijfsterrenbeweging verliest de laatste tijd terrein in de peilingen. De Lega wint ondertussen meer aanhang. “De Vijfsterrenbeweging lijdt Ze zijn erg bezorgd. Ze gaan naar 27 à 26 procent”, zegt Conte tegen Merkel. “Dus vragen ze zich af wat de thema’s zijn die ons kunnen helpen in de verkiezingscampagne.”