In Antwerpen hebben inbrekers een bankkantoor van BNP Paribas-Fortis binnengedrongen. De bandieten deden dit op een wel bijzonder inventieve manier. Via twee tunnels die uitkomen in de riolering is men de bank binnengedrongen. Experts en politie reageren met verbazing. “Geen idee hoe die inbrekers daar levend zijn uitgekomen”, vertelt ook ingenieur Els Liekens van waterzuiveringsmaatschappij Aquafin op Radio 2.

Afgelopen weekend hebben inbrekers met behulp van twee zelfgemaakte tunnels en de riolering een bank gekraakt. Er zouden onder meer kluisjes van klanten zijn geplunderd, maar het is nog niet geheel duidelijk hoe groot de buit precies is. De politie is ter plaatse voor een sporenonderzoek en klanten worden ondervraagd, maar er zijn nog geen daders opgepakt. Experts spreken ook hun verbazing uit over de manier waarop de bandieten de roof uitvoerden.

 

Bandieten beroven bank in ware Hollywood-stijl: Buit onbekend, daders spoorloos

“Ik heb eens gekeken naar de Belgiëlei en de Nerviërsstraat en daar liggen verschillende riolen: gaande van een ronde buis van diameter 40 centimeter tot eivormige leidingen die tot 1,30 meter hoog zijn en 80 centimeter breed”, zo licht ingenieur Liekens toe via Radio 2. “Moeilijk om daarin recht te staan, dus ze zullen daar geslopen zijn op hun buik. Een hachelijke onderneming.”

Bovendien is het ook gevaarlijk. “Als het begint te regenen, komt het regenwater van de daken en straten in de riolen terecht en dan kunnen de riolen zich heel snel vullen, wat tot de verdrinkingsdood kan leiden als je daar aan het kruipen bent”, klink het verder. En er is niet enkel gevaar op verdrinking. “Daarnaast komt ook het afvalwater van woningen (toiletwater, douchewater, water van de wasmachines…) in de rioolbuizen terecht. Dat brengt bepaalde afvalstoffen met zich mee. Sommige gassen zitten opgelost in het water en als je daarin begint te woelen – wat bij de inbraakpoging zeker het geval zal geweest zijn – kan er H2S  (ofte waterstofsulfide, red.) vrijkomen, wat zeer snel zeer dodelijk kan zijn.”

Liekens denkt dus dat de bankrovers ofwel bijzonder goed voorbereid waren – met de nodige uitrusting, kennis en plannen – ofwel bijzonder roekeloos en er met geluk van af kwamen. “Het graven van een tunnel naar de riolering toe, kan bovendien tot grondverzakkingen leiden. […] Ik weet niet hoe die inbrekers daar levend zijn uit gekomen.”