Van “CD&V dreigt door haar uitspraken een hele generatie te verliezen” tot “hoe kom je erbij om zoiets te zeggen?”; de christendemocraten zitten met een probleem nadat Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) een netwerk zag achter de klimaatacties. Momenteel zit de Vlaamse CD&V-fractie met voorzitter Wouter Beke samen om over het lot van de getormenteerde bewindspersoon te beslissen. Hoe dan hebben de christendemocraten een huizenhoog probleem. Ofwel offeren ze een lijsttrekker op, ofwel zitten ze met een gehavende minister de rit uit. “Minister Schauvliege heeft zich geëxcuseerd, dat gebeurt niet vaak in de politiek. We gaan nu verder overleggen binnen de partij”, klinkt het spaarzaam bij Beke volgens Het Laatste Nieuws

Zaterdag gaf Schauvliege een nieuwjaarstoespraak voor het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS), een organisatie die de belangen van de landbouwers verdedigt. Hierin zei de CD&V-minister dat de klimaatbetogingen weleens doorgestoken kaart kunnen zijn. Immers, bij het begin van deze legislatuur zouden natuurbewegingen haar hebben bedreigd met een ‘offensief’. Dit als wraak voor hoe CD&V en verbonden boerenorganisaties de loopbaan van Vlaams oud-minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev/Groen) hebben gebroken met betogingen net voor de verkiezingen in mei 2003.

De minister zou hiervan zelf bevestiging hebben gekregen vanuit Staatsveiligheid. “Veel mensen die mee betogen, beseffen niet dat ze mee onderdeel zijn van een systeem dat is opgezet. Ik kan u garanderen dat ik geen spoken zie, maar dat er meer achter zit dan een spontane solidariteitsactie voor ons klimaat”. Het probleem? Later moest de CD&V-minister toegeven dat dit een kwakkel was. Eerst verklaarde Schauvliege via Twitter dat ze zich “in het vuur van [haar] betoog inderdaad te fors en fout [had] uitgedrukt over de staatsveiligheid”. Deze ochtend was de minister via Radio 1 duidelijker: “ik heb geen rechtstreeks contact gehad met de Staatsveiligheid. […] Ik ben ook maar een mens. Ik kan mij vergissen en vergalopperen.”

“Hoe kom je erbij om zoiets te zeggen?”

De reacties binnen haar partij zijn en waren evenwel niet min. “CD&V dreigt door haar uitspraken een hele generatie te verliezen. Het zal niet gemakkelijk zijn om dat recht te trekken. De jongeren verwachten een heel sterk signaal”, verklaarde JONG CD&V-voorzitter Sammy Mahdi tegenover De Standaard. Opmerkelijk, gisterenavond klonk Mahdi nog enigszins zalvend op Twitter. “Ik ken nog politici die ongelukkige uitspraken hebben gedaan. Ik ken er weinig die zich daarvoor verontschuldigden”, aldus de JONG CD&V-voorzitter.

“Hoe kom je erbij om zoiets te zeggen?”, stellen volgens De Morgen dan weer verschillende CD&V-parlementsleden. “Ze had het niet moet zeggen, dit was geen slip of the tongue”, stelt een Kamerlid tegenover de krant. “We hebben voldoende gehoord. Dit was niet wat het moest zijn”, stelt een christendemocraat.

“Enorme druk”

Momenteel steken de christendemocraten volgens De Standaard de koppen bij elkaar over het lot van Schauvliege. Uiteindelijk zal voorzitter Beke moeten oordelen hoe het verder moet met de getormenteerde minister. “Minister Schauvliege heeft zich geëxcuseerd, dat gebeurt niet vaak in de politiek. We gaan nu verder overleggen binnen de partij”, communiceerde Beke dinsdag rond de middag.

Schauvliege kwam vandaag niet opdagen voor de Commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement. De reden? De bewindspersoon is nog steeds in vergadering met onder meer voorzitter Beke. Tegenover BELGA stelde een CD&V-kopstuk eerder dat er “begrip was voor de enorme druk waaronder Schauvliege stond”. Zo zou ze, naar aanleiding van de klimaatspijbelaars, honderden mails hebben gekregen. “Vermoedelijk is ze daardoor eventjes gebroken. Maar dat neemt niet weg dat ze die uitspraak nooit had mogen doen”, klinkt het bij een andere CD&V’er. Daarnaast zou ook de passage over de Staatsveiligheid niet uit het luchtledige komen. Van wie de minister deze informatie kreeg, is evenwel nog onduidelijk. Ook blijft het voorlopig nog koffiedik kijken of Schauvliege al dan niet ontslag moet nemen.