Het modehuis van Gucci is onder vuur gekomen na beschuldigen van racisme. Een zwarte trui waaraan een halve bivakmuts was genaaid, zou immers vestimentaire ‘blackface’ zijn. Dat is het gebruik hetgeen normaliter zichzelf zwart schminken is om een Afrikaan te imiteren. Gucci heeft nu beslist om de trui niet langer te verkopen en biedt excuses aan.

Gucci had eind vorig jaar een wollen, zwarte trui op de markt gebracht. Het kledingstuk, dat het gezicht tot en met de neus bedekt, had een ode moeten zijn aan de bivakmuts. Maar de pull-over, die bijna 900 dollar (circa 800 EUR) kostte, schoot al snel in het verkeerde keelgat van veel mensen. De opening rond de mond die rode lippenstift zou moeten imiteren, deed mensen denken aan de stereotiep dikke lippen van Afrikanen.

Gucci: “We beschouwen diversiteit als een fundamentele waarde die volledig moet nageleefd en gerespecteerd worden”

Een kledingstuk gelanceerd in de herfst-winter-collectie van Gucci heeft voor heel wat opschudding gezorgd. “Geïnspireerd door ski-masks (bivakmutsen), liepen multikleurig gebreide balaclavas over de catwalk, een mysterieus gevoel toevoegend aan de collectie”, zo beschreef Gucci zelf het kledingstuk. De producent ging cryptisch verder met: “De herfst-winter-collectie reflecteert de strakke omgeving van een operatiekamer, waarbij het thema van de collectie wordt uitgedragen door een nieuwe identiteit te creëren met materialen en stoffen.”

De ietwat vage omschrijving kon echter geen kritiek weerhouden. Beschuldigingen omtrent ‘blackface’-gebruik werden al snel veelvuldig geuit op Twitter. “We beschouwen diversiteit als een fundamentele waarde die volledig moet nageleefd en gerespecteerd worden”, zo reageert de Italiaanse modegigant nu. “Dit wordt elke keer aan de dag gelegd wanneer we een keuze maken in ons bedrijf. We zijn volledig geëngageerd om diversiteit te laten toenemen in onze organisatie en om dit incident te gebruiken als een krachtig leermoment voor het gehele Gucci-team.”

Vorige maand kwam sportkledijproducent Nike nog onder vuur te liggen. Immers, volgens een grote groep radicale moslims zou het model ‘Air Max 270’ het Arabische woord voor ‘Allah’ op de schoenzool hebben afgebeeld. En dat is beledigend, want zo zou de schriftelijke beeltenis van de islamitische god “zekerlijk worden vertrapt, geschopt en onrein worden door modder of zelfs afval”, zo liet moslima Saiqa Noreen optekenen in een petitie tegen de sportartikelfabrikant. In tegenstelling tot bepaalde berichtgeving heeft deze producent echter nog niet beslist om het gewraakte product terug te trekken.

Nike onder druk om schoen terug te trekken wegens ‘Allah-zolen’