Bij Groen zijn er de laatste dagen heel wat prominente (en dus verkiesbare) plaatsen bekend gemaakt voor de aanstaande verkiezingen op 26 mei. En Groen heeft daarbij resoluut gekozen voor verjonging en vernieuwing, ten koste van heel wat oudgedienden. Het gaat onder meer om de 52-jarige Brussels Parlementslid Annemie Maes en Freya Piryns. Dat brengt De Standaard. Bij de ‘winnaars’ zijn Elke Van den BrandtStijn Bex (ex-Spirit) en (groen-)witte konijnen zoals Gents topambtenaar Mieke Schauvliege en 11.11.11-kopman Bogdan Vanden Berghe

“Ik stond klaar om mijn expertise en ruime knowhow verder in te zetten. Maar blijkbaar was mijn houdbaarheidsdatum na tien jaar parlementair werk verstreken”, zo klinkt het ietwat verbitterd op de Facebookpagina van Brussels Parlementslid Annemie Maes (Groen). Zij is een van de Groen-kopstukken dat naar aanleiding van de lijstvorming bij Groen aan de kant is geschoven. Wie valt nog uit de groene boot? Freya Piryns, die nochtans slechts 42 jaar oud is en het niet slecht deed in Berchem tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in oktober en de fractieleidster was voor Groen in de senaat van 2007 tot 2017.

De teerling is geworpen. Groen Brussel heeft vandaag tot mijn grote spijt beslist om mij niet meer op een verkiesbare…

Publiée par Annemie Maes sur Samedi 26 janvier 2019

“Voor Groen is duurzaamheid belangrijk begrip, maar dat geldt blijkbaar niet voor mensen”

Goed nieuws voor Brusselaars Elke Van den Brandt en Stijn Bex. Zij zullen respectievelijke de lijst voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en de Brusselse lijst voor het Vlaams parlement trekken. Eerder werd ook bekend dat Bogdan Vanden Berghe, directeur bij de linkse ngo 11.11.11, door Groen werd binnengehaald voor de Antwerpse Kamerlijst en Mieke Schauvliege, thans directeur van de groendienst van Gent, als nummer twee voor de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams parlement.

Voor Piryns en Annemie Maes is er echter slecht nieuws. “De teerling is geworpen. Groen Brussel heeft vandaag tot mijn grote spijt beslist om mij niet meer op een verkiesbare plaats te zetten voor de verkiezingen van mei 2019”, zo vertelt die laatste op Facebook. “Zeer jammer want ik had er nochtans nog veel zin in om op federaal of gewestniveau de Brusselaars te vertegenwoordigen die naar propere lucht of een ambitieuzer klimaatbeleid snakken. Ik stond klaar om mijn expertise en ruime knowhow verder in te zetten voor een beter openbaarvervoerbeleid en veiliger fietsen. […] Maar blijkbaar was mijn houdbaarheidsdatum na 10 jaar parlementair werk op.” Ook Piryns zou geen (verkiesbare) plek meer krijgen, al noemt Groen-voorzitster Meyrem Almaci dat bericht via Het Laatste Nieuws voorbarig. Piryns’ vorige plaats, lijstduwer voor het Vlaams parlement voor kieskring Antwerpen, is echter al weggegeven aan oud-partijvoorzitter Wouter Van Besien. Welke verkiesbare plaats er dan nog in zit voor Piryns, is nog maar de vraag.

De Standaard kadert de vervangingen in een ‘vernieuwingsoperatie’ die de ecologisten willen doorvoeren, maar niet iedereen lijkt daarmee gelukkig. “Voor de partij is duurzaamheid een belangrijk begrip, maar dat geldt duidelijk niet voor mensen”, zo citeert de krant een anonieme topper bij Groen. Bij de Vlaamse ecologisten worden de lijsten ietwat anders samengesteld dan elders. Een pollcomité, bestaande uit vier vrijwilligers, stelt modellijsten voor. Deze worden meestal aangenomen, maar men kan deze verwerpen waarna er gestemd wordt. Dit is gebeurd voor minstens één ‘modellijst’ in zowel kieskring Limburg als Brussel.