De milieubeweging Greenpeace pikt de beweringen van CD&V-voorzitter Wouter Beke over de klimaatbeweging niet. Die zei dat de klimaatbeweging door extreemlinks gekaapt was, zoals ook in zijn ogen het migratiedebat door extreemrechts beheerst wordt. Als voorbeeld haalde hij het 17-jarige klimaatboegbeeld Anuna De Wever aan, die door de radicale milieubeweging geadviseerd zou worden. Greenpeace noemt de uitspraken van Beke “beneden alle peil”. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In een interview met De Morgen dit weekend liet CD&V-voorzitter Wouter Beke optekenen dat hij gelooft dat voormalig Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) doelbewust beschadigd is. Zelf wou hij niet zover gaan om het een complot te noemen. “Maar het is duidelijk dat extreemlinkse groepen het klimaatdebat kapen”, zei hij. “Het is ook geen geheim dat Greenpeace Anuna De Wever adviseert wanneer ze op tv komt”.

Beneden alle peil

Woordvoerder van Greenpeace Joeri Thijs diende Beke van antwoord op Facebook en Twitter: “Dat uw partij geen geloofwaardig antwoord vindt op de bezorgdheid over klimaat en daarom nu ook kiest voor polarisering, dat is heel erg jammer. Maar dat u dat doet op kap van een 17-jarige geëngageerde jongedame is gewoon beneden alle peil”, zo schrijft hij.

“Anuna is een slimme meid en informeert zich. Het is niet onlogisch dat ze (onder andere) naar Greenpeace komt als ze meer wil weten over klimaat en mobilisatie. Wij van onze kant helpen graag mensen die hetzelfde willen als wij: meer ambitie voor het klimaat”, gaat Thijs verder. “U doet alle jongeren en mensen die bezorgd zijn om het klimaat onrecht aan door te suggereren dat zij zich laten gebruiken. De politiek wil dit debat blijkbaar zo snel mogelijk verzwakken en begraven. Da’s simpeler dan actie ondernemen, natuurlijk.”

Exit Schauvliege

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) verliet begin deze week de Vlaamse regering. Schauvliege kwam eerder zwaar in opspraak door te verklaren dat er achter de klimaatmarsen van de afgelopen weken een complot schuil gaat om haar neer te halen. Vooral haar uitspraken over Staatsveiligheid kwamen haar duur te staan. Die had haar gezegd dat de klimaatprotesten een wraakactie waren voor de betogingen van landbouwbewegingen, 15 jaar geleden, tegen oud-minister Vera Dua (Groen). Althans, dat beweerde ze. Maar Staatsveiligheid ontkende en Schauvliege nam ontslag. CD&V-fractieleider in het Vlaams ParlementKoen Van den Heuvel, volgde haar op.