In Frankrijk zorgt een wetsvoorstel, dat door de Nationale Vergadering werd aangenomen, voor ophef. In administratieve documenten moeten Franse scholen vanaf nu de woorden ‘ouder 1’ en ‘ouder 2’ gebruiken, in plaats van ‘moeder’ en ‘vader’.

De Franse Nationale Vergadering heeft vorige week een amendement aangenomen waardoor Franse scholen de woorden ‘moeder’ en ‘vader’ in administratieve documenten moeten vervangen door ‘ouder 1’ en ‘ouder 2’. Het amendement maakt deel uit van een bredere onderwijshervorming. Volgens de voorstanders dient het voorstel om een eind te maken aan discriminatie van ouders van hetzelfde geslacht. Volgens de tegenstanders gaat het om politiek correcte symboolpolitiek en wordt het ouderschap op deze manier “ontmenselijkt”.

“Angstaanjagende ideologie”

“Dit amendement heeft tot doel de diversiteit van de familie van kinderen, in administratieve documenten die op school worden ingediend, in wet te verankeren”, zei Valérie Petit (LREM). “We hebben gezinnen die te maken hebben met aankruisvakjes die vastzitten in ouderwetse sociale en gezinsmodellen. Voor ons is dit amendement een maatstaf voor sociale gelijkheid.” Volgens Petit houden de bestaande schooldocumenten geen rekening met de wet op het homohuwelijk of het bestaan van ouders van hetzelfde geslacht.

“Als ik mensen hoor zeggen dat dit een ouderwets model is, zou ik mensen eraan willen herinneren dat ongeveer 95 procent van de huwelijken […] man-vrouw koppels zijn”, zegt Xavier Breton van het centrumrechtse Les Républicains. Fabien Di Filippo, van dezelfde partij als Breton, heeft het over een “angstaanjagende ideologie, die in naam van het grenzeloze egalitarisme het verwijderen van referentiepunten bevordert, met inbegrip van die van de familie”.

Het voorstel zou alsnog verworpen kunnen worden door de Franse Senaat, waar rechts een meerderheid heeft. Ook de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer (LREM) is niet laaiend enthousiast over het wetsvoorstel.