Mocht Michael Freilich – de oud-hoofdredacteur van Joods Actueel die voor de N-VA opkomt – verkozen raken, dan gaat hij gelijkekansencentrum Unia naar eigen zeggen afschaffen. “Als ik verkozen geraak en als ik er iets over te zeggen heb, dan schaf ik Unia gewoon af”, stelt Freilich tegenover weekblad Humo.

Volgens Freilich is bij Unia “de slinger van het hele linkse gedachtegoed te ver […] doorgeslagen”“Naar anti-joodse gevoelens uit linkse hoek wordt niet gekeken”, klink het. Daarnaast werkt er volgens de oud-hoofdredacteur geen enkele Vlaamse jood bij het gelijkekansencentrum. “Toen ik directrice Els Keytsman daarop aansprak, antwoordde ze dat ze niet mogen selecteren op basis van geloof, maar twee dagen later sprak ze wel haar steun uit voor de positieve discriminatie van de vrouw. Vrouwen extra jobs geven is een goeie zaak, maar een Jood in dienst nemen bij Unia, dat kan blijkbaar niet”, klinkt het.

“Migratie móét anders”

Freilich schaart zich volmondig achter het migratiestandpunt van de N-VA. Zo was hij in het verleden een koele minnaar van het Marrakesh-pact. Daarnaast acht Freilich het onderscheid tussen mensen- en burgerrechten belangrijk. “Mensenrechten heeft iedereen, burgerrechten bouw je op. Een vluchteling die naar België komt, krijgt waar hij als mens recht op heeft: bed, bad en brood. Maar stel dat je hier komt op je 65ste en een pensioen of een leefloon verwacht: dat zijn burgerrechten, en daarvoor moet je bijgedragen hebben aan de samenleving”, stelt de oud-hoofdredacteur tegenover Humo.

Volgens de N-VA-kandidaat moet Vlaanderen zijn prioriteiten stellen. Concreet? “Mensen met gezinnen voorrang geven op 20-jarige Afghanen. Of mensen met competenties – met diploma’s die wij hier nodig hebben – naar hier halen, in plaats van economische vluchtelingen”, klinkt het.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Freilich over Groen: “Hengelen naar het extreemlinkse, anti-Israëlische en extreem-islamistische kiezerspubliek”

Freilich reserveert geen al te warme woorden voor Groen. Zo omschrijft hij hun positie over Israël als “moreel verwerpelijk”. De reden? “Toen we aan politici vroegen om een boodschap te sturen naar de Joodse gemeenschap ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de staat Israël, maakten sommigen daarbij een kanttekening over het conflict in het Midden-Oosten, wat ook wel terecht is. Maar bij Groen ging die kanttekening alles overheersen: een eenvoudige felicitatie kregen ze niet over hun lippen”, stelt de oud-hoofdredacteur van Joods Actueel tegenover Humo.

Groen hengelt volgens Freilich naar het “extreemlinkse, anti-Israëlische en extreem-islamistische kiezerspubliek”. Hoewel hij zich kan vergissen, is de N-VA’er “daar voor honderd procent van overtuigd”. Zelf krijgt Freilich naar eigen zeggen veel steun vanuit de islamitische gemeenschap. “We zijn allebei minderheidsgroepen”, klinkt het. “Als ik me uitspreek tegen extremisme, dan weten moslims dat daar geen racisme achter zit. Moslims zijn het óók beu dat een kleine minderheid het voor hen verpest. Maar ze zeggen me dat het moeilijk is om hun eigen mensen af te vallen, zelfs wanneer ze het totaal oneens zijn. Er is veel sociale druk, waardoor moslims bang zijn om zich te laten horen. Ze vinden mij de geknipte kandidaat om dat wel te doen, want ze weten dat ik niet tegen de islam op zich ben”, aldus Freilich in Humo.