Volgens de Franse nieuwszender BFM TV overweegt de Franse regering van Emmanuel Macron (LREM) om zo’n 130 jihadisten, die momenteel in Syrië worden vastgehouden, naar Frankrijk terug te halen en te berechten.

Tot nu toe wilde de Franse regering dat mannen en vrouwen met de Franse nationaliteit, die zich hadden aangesloten bij jihadistische groeperingen zoals Islamitische Staat en Tahrir al-Sham, berecht werden in het land waar ze werden vastgehouden. Enkel de kinderen van de jihadisten konden gerepatrieerd worden.

130 jihadisten in handen van Koerden

Nu zou men echter overwegen om zo’n 130 jihadisten terug te halen. De jihadisten in kwestie worden op dit moment vastgehouden door ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF), die onder Koerdische leiding staan en door het Westen gesteund worden. De SDF heeft nu ernstige zorgen geuit over hun vermogen om de terroristen te kunnen blijven vasthouden.

Het feit dat de Amerikaanse troepen binnenkort uit Syrië zullen wegtrekken zou de zaken veranderen. Omdat de Koerden dan verzwakt zullen worden en tegelijkertijd bedreigd zullen worden door het Turkse leger, bestaat de kans dat zij de jihadisten zonder enige vorm proces zullen vrijlaten, wegens gebrek aan middelen.

De Franse regering van Emmanuel Macron (LREM) zou dit koste wat kost willen voorkomen. Daarom overweegt men nu ook de terugkeer van de jihadisten naar Frankrijk. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner (LREM) benadrukt dat iedereen die terugkeert “gerechtelijk wordt vervolgd en aan de rechter wordt toevertrouwd”.

Kritiek van rechts

Juridische experts vrezen echter dat het in sommige gevallen moeilijk kan zijn om voldoende bewijs te verzamelen dat de jihadisten effectief lid waren van een terreurgroep, waardoor er geen effectieve aanklacht ingediend kan worden. Dit zou dan weer kunnen leiden tot een verdere verspreiding van extremisme en geweld in de maatschappij of het gevangeniswezen.

In Frankrijk komt er vanuit rechtse hoek ook veel kritiek op de mogelijkheid van terugkeer.  Volgens het Rassemblement national zijn de jihadisten niet langer Frans, waardoor Frankrijk ze ook niet hoeft terug te nemen. Nicolas Dupont-Aignan van Debout la France pleit er dan weer voor om de jihadisten vast te houden op de Kerguelen-eilanden. Pierre-Henri Dumont van Les Républicains pleit dan weer voor “gerichte moordaanslagen” om komaf te maken met het probleem.