Niet alleen in Luik en Brussel werd gisteren betoogd door scholieren, studenten en leerkrachten tegen het Belgische klimaatbeleid. 3.000 leerlingen van zo’n 27 basisscholen zakten donderdag tevens af naar het Leuvense Ladeuzeplein. Dit uiteraard niet op eigen initiatief, maar op aansturen van de directies en leerkrachten zelf. Kamerlijsttrekker voor zijn partij in de provincie, Theo Francken (N-VA), reageert kritisch. “Je kan je toch vragen stellen als kinderen steeds vaker worden ingezet voor ideologische kwesties?”, zo stelt de populaire politicus op Facebook en via Het Laatste Nieuws.

Op initiatief van Freinetschool ‘De Zevensprong’ mobiliseerden maar liefst 27 Leuvense basisscholen circa 3.000 leerlingen donderdag om te protesteren tegen onder meer Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V). Zo stond op een bord te lezen: “Joke stop met koke, kom uit de keuke, je bakt er niks van!” Maar samen met heel wat ouders kan Kamerlid Francken (N-VA) maar weinig lachen met de politieke actie.

Lieve volgers,Het is natuurlijk vloeken in de klimaatkerk maar ik vind al dat gespijbel geen goed idee. Ook al is de…

Publiée par Theo Francken sur Jeudi 31 janvier 2019

Francken: “Ik ontving de afgelopen wel een aantal bedenkingen van ouders”

“Het is natuurlijk vloeken in de klimaatkerk, maar ik vind al dat gespijbel geen goed idee”, zo schrijft Francken op zijn Facebookpagina. “Ook al is de boodschap ‘red de planeet, we hebben er maar één’ nobel en ‘worth fighting for’. [Maar] Kinderen worden steeds vaker ingezet voor ideologische kwesties.” De ex-staatssecretaris verwijst hierbij bijvoorbeeld naar de foto van het verdronken migrantenkind Aylan en het gebruik hiervan in het migratiedebat.

“Beelden van kinderen roepen sterke emoties op en dan is de ratio sneller zoek. Ik hoor dat er nu zelfs basisscholen deelnemen. Kinderen van onder de twaalf”, vervolgt Francken, die stelt dat de hele zaak een “fundamentalistisch kantje” heeft. “Ik ontving de afgelopen wel een aantal bedenkingen van ouders, maar altijd in bedekte termen, beetje schrik in de ogen. Schrik om als klimaatnegationist weggezet te worden. Want dat is de nieuwe doodzonde.”

(Lees verder onder de Facebookfoto’s.)

Speel niet met onze toekomst! Le(u)ven voor het klimaat!

Publiée par Freinetschool de Zevensprong sur Jeudi 31 janvier 2019

Sp.a en Groen steunen acties wel

Ook Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) – wiens 6-jarige dochter eveneens deelnam aan de actie in Leuven – laat kritiek horen. “Ik heb echt respect voor het engagement van onze jongeren in het klimaatdebat”, zo tweet Parys. Maar “6-jarige Leuvense kinderen via hun school en zonder toestemming te vragen aan de ouders op het Ladeuzeplein laten staan met politieke slogans heeft echt niets meer met onderwijs te maken.” 

Het Vlaams Belang ziet eveneens sturing in de manifestaties van de ‘klimaatspijbelaars’. “Waarom onderzoekt de media niet de zware financiële en praktische ondersteuning van de ‘spijbelaars’ (klimaatmars) door Groen, sp.a of PVDA?”, zo brengt de rechtsnationalistische oppositiepartij op Facebook. “Dit is geen burgerbeweging, of een spontane organisatie, maar links die hét verkiezingsthema wil bepalen.”

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) en klimaatschepen David Dessers (Groen) vonden de actie op het Ladeuzeplein in ieder geval “een prachtig initiatief”, aldus Ridouani in Het Laatste Nieuws. “Ik zie jonge geëngageerde mensen op dit plein met één boodschap: Leuven voor het klimaat.”