Inspecteur M. K., de agent die werd gearresteerd op verdenking van samenwerking met de Assyrisch-Turkse drugsbende verbonden aan Melikan Kucam, is alweer vrijgelaten. De onderzoekstechter heeft dit geboden omwille van procedurefouten tijdens zijn arrestatie. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Vorige week werd een grootschalige politieactie uitgevoerd tegen een Assyrische misdaadbende in Antwerpen. De organisatie zou verbonden zijn aan Melikan Kucam – het ontzette N-VA-gemeenteraadslid uit Mechelen dat humanitaire visa zou hebben verkocht – en verhandelde cocaïne vanuit de haven van Antwerpen. De bende, gecentreerd rond de Midden-Oosters christelijke familie Yaramis (een naam die veelvuldig voorkomt in de regio en binnen de groep), zou hierbij ambtenaren en agenten hebben omgekocht. Vrijdag werd in dit kader inspecteur M.K. van de Antwerpse politie aangehouden. Hij wordt verdacht van passieve corruptie, schending van zijn beroepsgeheim, misbruik van vertrouwen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Thans is hij echter opnieuw op vrije voeten.

Vermeend corrupte flik vrij, maar nog niet buiten verdenking

M. K., ook actief als personal coach en ooit topbasketter, zou immers niet correct zijn gerarresteerd. Welke procedurefout er werd begaan, kon het parket noch de persrechter toelichten.

De advocaten van de agent gingen de procedurefout vandaag opwerpen, tijdens de zitting van de raadkamer die zou beslissen over de verdere aanhouding. Maar “de onderzoeksrechter heeft daar niet op gewacht”, zo vertelt advocaat Omar Souidi in Het Laatste Nieuws. “Onze cliënt is vanmiddag bij handlichting vrijgelaten (de mogelijkheid van de onderzoeksrechter om op elk moment van het onderzoek de arrestatie in te trekken, red.).”

De vrijlating betekent echter niet dat M. K. niet meer vervolgd zal worden. “Wat mijn cliënt juist ten laste wordt gelegd, kan ik niet zeggen. Ook op dat punt meen ik dat er weinig belastende aanwijzingen zijn”, luidt het nog. “Feit is dat hij de gevangenis mag verlaten. Hij neemt de tijd om op adem te komen. Door zijn voorlopige schorsing kan hij niet terug aan het werk. We wachten even af en bekijken dan hoe zijn toekomst er bij de politie verder kan uitzien.”