Voor 25 miljoen euro heeft de federale politie zo’n 49 gepantserde wagens van de Mercedes S-klasse aangekocht. Tegelijkertijd moeten speurders, volgens de vakbonden, met de trein naar een huiszoeking. “Met het geld van die 49 limo’s hadden ze 350 broodnodige combi’s kunnen ­kopen”, stellen de bonden tegenover Het Nieuwsblad.

Groot nieuws bij Carat Duchatelet: de Luikse firma zou zeven jaar lang, zeven gepantserde Mercedessen mogen leveren aan de federale politie. De auto’s zouden bestemd zijn voor de Speciale Eenheden en de Dienst Protectie (beveiliging buitenlandse regeringsleiders en staatshoofden). In totaal zou het gaan om een bestelling van zo’n 25 miljoen euro. Ondanks de grote van de investering kunnen de politiebonden maar op weinig informatie rekenen. “De politiechefs vinden het dossier niet meteen. Ze kunnen ons evenmin een risicoanalyse voorleggen of een goedkeuring van de inspecteur financiën. Bovendien zijn de procedures niet gevolgd: men is ‘vergeten’ de bonden in te lichten. In deze zaak lijkt niet veel te kloppen”, stelt Joery Dehaes (ACV) tegenover Het Nieuwsblad.

De, althans volgens Dehaes, 400.000 à 560.000 euro per nieuwe Mercedes, staat in schril contrast met andere aankopen. “Als we balpennen willen aankopen, duurt dat maanden. Uniformbroeken idem dito. Computers voor broodnodig onderzoek? Dat duurt nog veel langer en we krijgen er nooit vijftig per keer. Er is voor niks nog geld. Onlangs moesten speurders uit Veurne per trein naar een huiszoeking in Brussel, in een zaak van mensenhandel. Het enige voertuig waarover ze beschikten, kon niet meer op slot en dus lieten ze het in de garage”, klinkt het.

Met het geld voor de Mercedessen konden volgens de vakbonden 350 combi’s worden aangeschaft. “Die zijn hard nodig. De stokoude en versleten voertuigen van de ­federale politie mogen – als ze nog rijden – vaak de lage-emissiezones niet in”, kinkt het.

“Knotsgekke aankoop”

Commissaris-generaal Marc De Mesmaeker pleitte op een nieuwjaarsreceptie voor meer investeringen in de federale politie. Hoewel de vakbonden hiermee akkoord gaan, kan men volgens hen “veel vragen stellen bij de prioriteiten en kerntaken van de federale politie”. Het aanschaffen van de 49 wagens is volgens hen “een knotsgekke aankoop”.

De federale politie gaat hier evenwel niet mee akkoord. Volgens hen zijn de wagens “broodnodig voor het escorteren van bewindsvoerders”. “We vinden dit geen zottigheid”, stelde de woordvoerder tegenover Het Nieuwsblad. Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) laat men zich niet uit over de opportuniteit van de aankoop. De reden? Deze investering werd goedgekeurd door oud-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).