Indien alles volgens plan verloopt, dan gaan de Belgische kerncentrales in 2025 onherroepelijk dicht. Nieuwe, nog te bouwen gascentrales, moeten het werk tegen dan overnemen. Het probleem? Deze vervangende capaciteit ontstaat niet gratis. Integendeel, volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever zou de overschakeling op gas zo’n 9 miljard euro kosten. Een PWC-studie daarentegen raamt de jaarlijkse kostprijs op zo’n 350 miljoen euro, een bedrag dat federaal Energieminister Marie Christine Marghem (MR) gedeeltelijk bij de consument wil gaan halen. Zo komt er volgens de Franstalige liberaal een extra heffing van 15 euro per jaar op de energiefactuur.

De overschakeling van kerncentrales naar gascentrales krijgt zowel vanuit politieke als wetenschappelijke hoek kritiek. “Wie de kernuitstap tegen 2025 doorzet, weet dat we dan meer afhankelijk worden van fossiele energie”, is de N-VA van mening. “De wind waait niet altijd en de zon schijnt niet steeds. We kunnen dit opvangen door de bouw van extra gascentrales, maar deze verhogen de CO2-uitstoot en zijn evenmin rendabel zonder overheidssteun. Terwijl andere landen de CO2-uitstoot willen belasten, gaan wij het dan subsidiëren?”

Hoewel geograaf Gerard Govers (KU Leuven) van mening is dat we vandaag geen grote nieuwe kerncentrale kunnen bouwen in Vlaanderen, moeten we volgens hem “onze jongste centrales openhouden tot 2035”. “Als dat op een veilige manier kan, zou dat zeker een gigantisch verschil maken. We moeten immers momenten met weinig zon en wind kunnen overbruggen”, stelde hij gisteren in De Morgen. Gascentrales hebben volgens hem één groot nadeel: ze stoten veel CO2 uit.

Heffing van 15 euro

Energieminister Marghem blijft evenwel achter de kernuitstap – en bijgevolg zeven tot negen nieuwe gascentrales – staan. “Als alles volgens planning blijft verlopen, ook in de volgende regering, kunnen de aanbestedingen gebeuren in 2021. Dan blijven er nog vier jaar om die gascentrales te realiseren, klonk het gisteren in VRT-programma Terzake.

De betaalbaarheid vorm volgens de Franstalige liberaal geen al te groot probleem. “We hebben berekeningen gemaakt en voor een gezin zou dat een meerkost van ongeveer 15 euro per jaar op hun stroomfactuur betekenen. Ik neem aan dat dit toch een verantwoord bedrag is, voor een milieuvriendelijke oplossing“, klinkt het. “Ik kan mij niet voorstellen dat we zouden opteren voor steenkool bijvoorbeeld. Door de flexibiliteit van zo’n gascentrale is die veel meer complementair met de stroom die kan geleverd worden door zonne- en windenergie.”

ADVERTENTIE