Het ziet er naar uit dat EU-kritische partijen bij de EU-verkiezingen in mei een derde van zetels in het Europees Parlement zullen winnen. Tot die conclusie komt de ‘European Council on Foreign Relations’ (ECFR) – een pro-EU denktank in Berlijn – volgens Politico

In een studie schrijft de ECFR dat “een groep nationalistische anti-Europese politieke partijen die voorstander zijn van een terugkeer naar een ‘Europa van de naties'” een groot deel “van de zetels van het Europees Parlement zouden kunnen winnen”.

33 procent van de zetels

Op dit moment behoort zo’n 23 procent van de Europarlementariërs tot EU-kritische partijen. Het gaat om zowel linkse als rechtse partijen. Volgens de studie zou dat aantal in mei tot minstens 33 procent kunnen stijgen.

Hoewel er verschillende EU-kritische bewegingen zijn met tegengestelde belangen, acht de ECFR de kans groot dat er allianties gevormd zullen worden. Hierdoor kunnen deze groepen het Brussel alsnog behoorlijk moeilijk maken. De EU-kritische parlementsleden zouden kunnen dwarsliggen bij thema’s zoals de Brexit, of bij het instellen van de ‘Artikel 7’-strafprocedure tegen landen als Polen of Hongarije.

Blok rond Salvini?

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini (Lega) lijkt alvast een rechts EU-kritisch blok te willen vormen waar zowel rechtsnationalistische partijen als FPÖ en Vlaams Belang – waarmee Salvini nu reeds de ENF-fractie vormt (Europe of Nations and Freedom) – deel van uit kunnen maken, als partijen zoals PiS in Polen of het Hongaarse Fidesz van Viktor Orbán.