De kogel is door de kerk: Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) verlaat de Vlaamse regering. De reden? Schauvliege kwam in opspraak door te verklaren dat er meer achter het protest van de klimaatspijbelaars zat. “Ik heb in de loop van de dag de keuze gemaakt, in het belang van de partij”, citeert Het Nieuwsblad een emotionele christendemocraat. “Het is moeilijk om in deze omstandigheden te blijven functioneren als klimaatminister. Er werd te veel op mijn persoon gefocust. De controverse is te groot geworden”.

Tijdens de persconferentie werd vooral gefocust op de duizenden sms’en die naar Schauvliege werden verzonden. “Die stroom van sms’en maakte haar functioneren bijzonder moeilijk. Hier werden grenzen overschreden”, klonkt het bij Vlaams viceminister-president Hilde Crevits. CD&V-Voorzitter Wouter Beke beklemtoonde eveneens dat er grenzen waren overschreden. “Als je nummer op het internet komt te staan en je wordt overdonderd met duizenden sms-berichten, dan kan het wel eens zijn dat je tegen de limieten van je functioneren op botst. Dat is wat de voorbije dagen is gebeurd en waarvoor ze zich uitgebreid geëxcuseerd heeft”, klonk het volgens Het Nieuwsblad.

Wat vooraf ging

Zaterdag gaf Schauvliege een nieuwjaarstoespraak voor het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS), een organisatie die de belangen van de landbouwers verdedigt. Hierin zei de CD&V-minister dat de klimaatbetogingen weleens doorgestoken kaart kunnen zijn. Immers, bij het begin van deze legislatuur zouden natuurbewegingen haar hebben bedreigd met een ‘offensief’. Dit als wraak voor hoe CD&V en verbonden boerenorganisaties de loopbaan van Vlaams oud-minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev/Groen) hebben gebroken met betogingen net voor de verkiezingen in mei 2003.

De minister zou hiervan zelf bevestiging hebben gekregen vanuit Staatsveiligheid. “Veel mensen die mee betogen, beseffen niet dat ze mee onderdeel zijn van een systeem dat is opgezet. Ik kan u garanderen dat ik geen spoken zie, maar dat er meer achter zit dan een spontane solidariteitsactie voor ons klimaat”. Het probleem? Later moest de CD&V-minister toegeven dat dit een kwakkel was. Eerst verklaarde Schauvliege via Twitter dat ze zich “in het vuur van [haar] betoog inderdaad te fors en fout [had] uitgedrukt over de staatsveiligheid”. Deze ochtend was de minister via Radio 1 duidelijker: “ik heb geen rechtstreeks contact gehad met de Staatsveiligheid. […] Ik ben ook maar een mens. Ik kan mij vergissen en vergalopperen.”