Wordt Engelse les spoedig vervangen door Turks of Arabisch in Duitse basisscholen? Als het van Tayfun Keltek (SPD) afhangt wel. Hij is de voorzitter van de integratie-adviesraad van de westelijke Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. In die deelstaat wonen ruim 500.000 Turken. Een derde van de kinderen heeft er volgens hem een migratieachtergrond. “Ze spreken bijvoorbeeld Turks, Russisch of Pools”, aldus Keltek. “Voor de Duitse kinderen zou het makkelijker zijn als ze die talen ook leren.” Andere politici wijzen het voorstel categorisch af. Dit brengt Het Laatste Nieuws.

“Ik ben ervoor om Engelse les op de basisschool helemaal af te schaffen”. Dat zei de socialistische Keltek deze week tegenover de Kölner Stadt-Anzeiger. “Welke zin heeft het om zevenjarige kinderen Engels bij te brengen, als ze die taal alleen van televisie kennen?” Keltek wil in de plaats daarvan de leerlingen de moedertaal van hun klasgenoten bijbrengen.

Niet alleen zou zijn voorstel volgens hem een voordeel betekenen voor de Duitse kinderen, die dan beter met hun klasgenoten kunnen communiceren. Ook kinderen met een migratieachtergrond zouden er naar zijn mening baat bij hebben. Dan hoeven ze er geen derde taal bij te doen. “Zo kunnen ze hun kennis van het Duits en hun moedertaal verdiepen.” Welke taal dat dan precies moet zijn die hij onderwezen wil zien, gegeven wisselende en diverse klasgroepen, is niet geheel duidelijk.

Afwijzende reacties

De minister van Onderwijs van Noordrijn-Westfalen, Yvonne Gebauer (FDP) kan het idee van Keltek niet smaken. “Engels is en blijft de belangrijkste vreemde taal, die wereldwijde communicatie mogelijk maakt.” Het voorstel van de voorzitter van de integratie-adviesraad “schiet zijn doel voorbij”, vindt de minister.

Aangezien Turken de grootste minderheid vormen in Noordrijn-Westfalen, ging de discussie vooral over het Turks. Federaal parlementslid voor de christendemocratische CDU, Elisabeth Molschman, woordvoerder cultuur en media, zei daarover tegen het Duitse dagblad Bild dat Engels voorrang moet krijgen op Turks omdat Engels een wereldtaal is. “Het voorstel om Engels door Turks te vervangen wijs ik gedecideerd af.”

Ook een onderwijsexpert maakte brandhout van het idee in Bild. Die noemde het voorstel van Keltek een “gevaarlijke, domme provocatie”, die “voert tot een volledig zinloze ophef, angsten voedt in de bevolking en mensen daarmee in de kaart speelt die met die angsten politiek bedrijven”, een duidelijke sneer naar de rechtse migratiekritische partij AfD