Erik De Bruyn, het donkerrode sp.a-lid dat zijn partij in het verleden al verschillende keren hoofdpijn bezorgde, laat zich wederom kritisch uit. “Als de komende dagen en weken niet duidelijk wordt dat mijn partij ondubbelzinnig achter zowel de vorm als de inhoud van de acties van de scholieren staat, dan twijfel ik eraan of ik [de Kamerlijst zal duwen]”, stelt hij op Facebook. 

Existentiële kritiek vanwege sp.a-topper Jinnih Beels aan het adres van Youth For Climate, de spijbelorganisatie rond scholieren Anuna De Wever en Kyra Gantois. Volgens Beels – die haar eigen zoon niet laat ‘klimaatspijbelen’ – is het signaal van de ‘ecobrossers’ allang gegeven. “Ik ben grote voorstander van het stakingsrecht. Maar gebruik je dat te pas en te onpas, dan verdwijnt de kracht daarvan”klonk het in De Zondag“Wij, volwassenen, moeten spijbelende jongeren niet aanmoedigen.” Andere onderdelen van de linkerzijde en Youth For Climate zien dat evenwel radicaal anders.

De Bruyn: “Scholierenbeweging is beste wat sp.a zich kan wensen”

Ook Erik De Bruyn kan zich niet vinden in de uitspraken van Beels. “Dan krijg je als sp.a-politica op een stralende, maar onheilspellend vroege en warme lentedag in februari de kans om een interview te geven in De Zondag, en ga je maar meteen voluit tegen spijbelende scholieren. Dat lijkt me een vreemde prioriteit”, schrijft de donkerrode militant. Hoewel hij begrijpt dat Beels, als schepen van Onderwijs, niet zomaar kan oproepen om te spijbelen, vraagt De Bruyn zich af of ze er “niet wat meer begrip voor [kan] opbrengen”.

Volgens de donkerrode militant is de “scholierenbeweging van de afgelopen maanden […] het beste wat de sp.a, en bij uitbreiding heel onze samenleving, zich kon wensen”. “Ze is erin geslaagd om een aantal thema’s waar socialisten al jaren vruchteloos aandacht voor vragen, hoog op de politieke agenda te zetten”, klinkt het. Daarnaast betaamt het volgens hem niet “om die jongeren stiefmoederlijk te behandelen”. “Er is nooit, maar dan ook nooit sociale vooruitgang geboekt zonder burgerlijke ongehoorzaamheid”, redeneert De Bruyn.

(Lees verder onder het Facebookbericht van Erik De Bruyn.)

Beels daarentegen lijkt volgens de donkerrode militant “nog maar één stap van het ecorealisme verwijderd” te zijn. “Wat nog ontbreekt is haar steun voor kernenergie”, klinkt het. De Bruyn, professioneel actief als milieuambtenaar, heeft naar eigen zeggen “een reputatie te verdedigen”. “De sp.a heeft mij gevraagd om als duwer te fungeren op de Antwerpse lijst voor de Kamer. Omdat een sterke socialistische partij in Vlaanderen nodig is. Maar ik heb mijn handtekening nog niet gezet. Als de komende dagen en weken niet duidelijk wordt dat mijn partij ondubbelzinnig achter zowel de vorm als de inhoud van de acties van de scholieren staat, dan twijfel ik eraan of ik dat wel zal doen”, klinkt het.