Op zaterdag zijn bij geweld aan de Venezolaanse grens minstens vier doden en honderden gewonden gevallen. Er waren ook zestig leden van ordediensten die overliepen naar de oppositie. Uiteindelijk slaagde het Amerikaanse hulpkonvooi er niet in door te breken.

Een konvooi van vrachtwagens met Amerikaans voedsel en medicijnen slaagde er niet in door de Venezolaanse ordediensten te breken. Op het einde van de dag keerden zij terug naar de opslagplaatsen in Colombia. Bij het hele gebeuren geraakten tientallen aanhangers van de oppositie, die het hulpkonvooi steunden, gewond met traangas en rubberkogels. In Urena werden twee vrachtwagens met hulpgoederen in brand gestoken.

“Alle opties open houden”

Er zouden gisteren minstens vier doden zijn gevallen, waaronder een koppel uit een inheemse gemeenschap aan de Braziliaanse grens. “De gebeurtenissen van vandaag dwingen me om een besluit te nemen: de internationale gemeenschap formeel voor te stellen dat we alle opties open moeten houden om de vrijheid van ons land te waarborgen”, zegt oppositieleider Juan Guaido op Twitter.

“Vandaag zag de wereld in minuten, in uren, het ergste gezicht van de Venezolaanse dictatuur”, zei Guaido op een eerdere persconferentie. Guaido heeft op maandag een ontmoeting met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence (Rep.) en andere Latijns-Amerikaanse leiders van de Lima-groep in Bogotá.

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) in het verleden heeft gezegd dat een militaire interventie “een optie” was, maakte Guaido er zaterdag geen verwijzing naar. Guaido heeft zichzelf vorige maand met Amerikaanse ruggensteun uitgeroepen tot interim-president. Hij wordt nu door de meeste westerse landen als de legitieme leider van Venezuela erkend.

Maduro: “Yankee ga naar huis!”

Venezuela heeft te maken met een humanitaire en economische crisis. Een groeiend aantal mensen lijdt er aan ondervoeding. De Venezolaanse oppositie hoopte dat het leger zich zou verzetten tegen de orders om de hulpgoederen te weigeren. Uiteindelijk waren er zo’n 60 overlopers, al bleef het merendeel van de ordediensten trouw aan president de linkse president Nicolas Maduro.

Intussen heeft Maduro de diplomatieke betrekkingen met Colombia verbroken. Maduro ziet in het hele gebeuren een voorwendsel om hem van de macht te verdrijven. “Wat denkt de Venezolaanse bevolking van de bedreigingen van Donald Trump? Blijf met uw handen van Venezuela. Yankee ga naar huis! Hij stuurt ons rot voedsel, bedankt”, zei Maduro tijdens een bijeenkomst van zijn aanhangers in de hoofdstad Caracas.