De betrekkingen tussen Frankrijk en Italië hebben een nieuw dieptepunt bereikt nadat de de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio (M5S) een bezoek bracht aan de ‘gele hesjes’-betogers in Parijs. Op donderdag heeft Parijs zijn ambassadeur uit Rome teruggeroepen. De meest recente bemoeienissen vormen een bijkomende en onaanvaardbare provocatie”, klinkt het.

Op dinsdag bracht de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio (M5S) een bezoek aan de ‘gele hesjes’-betogers in Parijs. Daarbij plaatste hij een foto van zichzelf op Twitter waar hij te zien was met Ingrid Levavasseur, die op een lijst van de ‘gele hesjes’ opkomt bij de EU-parlementsverkiezingen in mei. Di Maio zei dat de betogers niet mochten opgeven en bood hen zijn steun aan.

Situatie “nooit eerder vertoond”

Daarop heeft Frankrijk op donderdag zijn ambassadeur in Italië teruggeroepen om de zaak te bespreken. Frankrijk waarschuwde Di Maio om zich niet te bemoeien met de Franse politiek. De Fransen zeggen dat de huidige situatie “nooit eerder vertoond” is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

“Sinds enkele maanden is Frankrijk het onderwerp geweest van herhaalde beschuldigingen, ongegronde aanvallen en bizarre eisen”, klinkt het in een mededeling van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

“De meest recente bemoeienissen vormen een bijkomende en onaanvaardbare provocatie”, luidt het verder. “Ze schenden het respect dat verschuldigd is aan democratische keuzes van een land dat een vriend en bondgenoot is. Het is één ding om het niet met elkaar eens te zijn, om een relatie uit te buiten voor electorale doeleinden is een andere zaak.”

Salvini: “vreselijke president Macron”

Matteo Salvini (Lega), de collega-vicepremier van Di Maio, probeerde wat later de plooien glad te strijken door te zeggen dat hij graag in gesprek zou gaan met de Franse president Emmanuel Macron (LREM). Salvini wil dan wel een uitlevering van extreemlinkse terroristen die gezocht worden door Italië en in Frankrijk verblijven. Daarnaast wil hij ook dat Frankrijk ophoudt met illegale migranten terug te sturen naar Italië.

Salvini heeft in het verleden zelf hard uitgehaald naar Macron. Zo zei hij onlangs dat hij hoopte dat de Fransen zichzelf “zouden bevrijden van de vreselijke president”. Ook zei hij dat de Fransen “slecht worden vertegenwoordigd door een personage als Macron”.

Betrekkingen al langer bekoeld

De betrekkingen tussen Rome en Parijs zijn al langer bekoeld, sinds de nieuwe Italiaanse regering – een coalitie tussen de rechtsnationalistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging – aantrad. Zo heeft Frankrijk herhaaldelijk kritiek geuit op de beslissing van Salvini om de havens te sluiten voor NGO-schepen. Frankrijk werd er daarop van beschuldigd zelf migranten terug te sturen naar Italië.

Vorige maand werd de Italiaanse ambassadeur in Parijs op het matje geroepen nadat Di Maio zei dat Frankrijk “nooit gestopt was met het koloniseren van Afrika”. Di Maio kreeg toen bijval van zijn collega Salvini.