Volgens Filip Dewinter (Vlaams Belang) moeten Belgische IS-strijders berecht worden door Irak en Syrië. “Zij zijn zelf vragende partij”, klinkt het. Op woensdag heeft de Vlaams Belang-topper een ontmoeting met Iraakse ambassadeur en de Syrische zaakgelastigde over de kwestie. Dewinter erkent en hekelt in dat kader het feit dat er geen diplomatieke betrekkingen zijn tussen Syrië en België.

Wat te doen met IS-strijders die zich op dit moment nog in gevangenschap bevinden in het Midden-Oosten? Nadat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) vorige week de knuppel in het hoenderhok gooide, beheerst die vraag de Belgische politiek. Vanuit de politiek klinken er diffuse geluiden – soms uit dezelfde partijen, gaande van een internationaal tribunaal, over het afnemen van de Belgische nationaliteit tot terughalen naar België.

Dewinter: “Laat Assad Syriëstrijders berechten”

Filip Dewinter (Vlaams Belang) ziet vooral een oplossing in een berechting in Irak en Syrië. “Syrië en Irak zijn zelf vragende partij om hen te berechten”,  klinkt het. Woensdag ontmoet hij daarover Iraakse ambassadeur en de Syrische zaakgelastigde Ayman Raab. In een reactie aan SCEPTR wijst Dewinter erop dat hij herhaaldelijk naar Syrië – waar hij een ontmoeting had met de Syrische president Bashar al-Assad – en Irak is gereisd. SCEPTR-hoofdredacteur Jonas Naeyaert bracht verslag uit van deze laatste reis.

Daarvoor zou de Belgische overheid wel een akkoord moeten sluiten met de twee betrokken landen. Voor Irak vormt dat in principe geen probleem, maar België heeft geen officiële diplomatieke betrekkingen met Syrië. Dewinter hekelt bijgevolg het feit dat de Belgische regering Syrië “als een paria behandelt”zo zegt Dewinter aan SCEPTRDeze kwestie kan niet opgelost worden zonder samenwerking met de Syrische overheid, de Belgen moeten weten dat ze vijf jaar geleden het verkeerde kamp hebben gekozen. En in deze moeten we nu maar kiezen voor ons eigen veiligheidsbelang. Dat betekent praten met de Syrische overheid.”

Volgens Dewinter heeft de Belgische regering zelfs “bloed aan de handen” omdat men niet wilde samenwerken met Assad. De eerste keer dat ik in Syrië ben geweest hadden de Syrische veiligheidsdiensten mij gezegd dat IS vanop het Syrische grondgebied aanslagen aan het voorbereiden was in Europa”, zegt Dewinter. “Pas na de aanslag in Brussel is men in actie geschoten.”

(Lees verder onder de tweet.)

Doodstraf

Daarnaast wijst Dewinter op een tweede heikel punt. De doodstraf wordt immers effectief uitgevoerd in Syrië en Irak”, klinkt het. “[Minister Didier] Reynders heeft mij telkens geantwoord dat België niet wenst dat zij daar berecht worden en al zeker niet dat de straf daar uitgevoerd wordt. Want België heeft VN-protocol tegen de doodstraf ondertekend.”

Het gros van de Syriëstrijders waar men vandaag over spreekt, bevindt in handen van de door Koerden geleide ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF). Maar ook in dat opzicht pleit Dewinter voor een normalisering van de banden met Damascus. Naarmate de oorlog in Syrië tot een einde komt zijn de Koerden op zoek naar nieuwe bondgenoten om hen te beschermen tegen Ankara.

“Wat dat betreft komen ze beter overeen met Assad dan om het even wie. Dus er zou wel degelijk een akkoord tussen Assad en de Koerden worden gemaakt om de Belgische IS-strijders aan Assad over te leveren”, zegt Dewinter. “Alle oplossingen lopen dus door de weg van Damascus.”

Geen heil in internationaal tribunaal

Dewinter is het idee van een internationaal tribunaal in de regio – zoals onder meer bepleit door Gwendolyn Rutten (Open vld) of Ivo Belet (CD&V) – niet genegen.Dit wordt een showproces waar alleen de jihadisten en alleen de radicale islam beter van zullen worden. Laten we dit vooral niet doen”, zegt de Antwerpse Vlaams Belang’er. “Maar goed, de naïviteit van het Westen kent wat dat betreft geen grenzen. Alles wat we hebben gedaan in het Midden-Oosten – van het omverwerpen van Saddam tot de huidige situatie met Assad – was snijden in eigen vlees.”

Lees ook: 

Tarik Jadaoun toch niet dood, maar gevangen nabij Mosoel

De doodstraf voor IS-strijder ‘van eigen bodem’ Tarik Jadaoun