In een uitspraak in het hof van beroep heeft de rechter eind vorig jaar geoordeeld dat koning op rust Albert II eindelijk een DNA-staal moest afstaan. Dit in het onderzoek naar zijn mogelijk biologisch vaderschap van Delphine Boël. De kunstenares strijdt al jaren voor de erkenning van dit vaderschap, maar Albert II heeft dit nooit willen erkennen, tenzij na zijn dood in een verzegelde brief. Albert II legde zich echter niet neer bij het DNA-oordeel en liet vorige week week weten naar het Hof Van Cassatie te gaan. Maar Boël eist nu een dwangsom van 5.000 EUR per dag tot Albert II wél een DNA-staal afstaat. Dat brengt Le Soir.

Delphine Boël voert al vijf jaar lang een juridische strijd om erkend te worden als dochter van Albert II. In 2017 oordeelde de rechtbank van Brussel in eerste aanleg nog dat Jacques Boël de wettelijke vader is van Delphine Boël, ondanks tegenstrijdig DNA-onderzoek (op basis van het genetisch materiaal van haar wettelijke vader). Een tegenslag voor de artieste, want hierdoor moest überhaupt niet meer onderzocht worden of Albert II de biologische vader is van Boël. Ze ging echter in beroep en won het pleit alsnog. Zo bepaalde het rechtscollege formeel dat Jacques Boël noch de biologische, noch de wettelijke vader van Delphine is. Aan dit besluit werd een gerechtelijk order aan het adres van Albert II gekoppeld. Hij kreeg drie maanden de tijd om een DNA-staal af te geven. Maar Albert II bleek niet van plan om hier op in te gaan.

Cassatie kan nog anderhalf jaar duren, dwangsom wordt volgende week bepaald

“Koning Albert II zal zich niet aan een DNA-analyse onderwerpen zolang het Hof van Cassatie zijn arrest niet heeft gewezen. Volgens zijn raadgevingen werkt het cassatieberoep immers opschortend wat de DNA-test betreft”, zo lieten Koning Alberts raadgevers begin deze maand aan persagentschap BELGA weten. Maar het kan nog anderhalf jaar duren vooraleer Cassatie zich uitspreekt.

En zo lang zijn de advocaten van Boël niet bereid om te wachten. Ze eisen nu een dwangsom van 5.000 EUR elke dag dat Albert II weigert om een DNA-staal af te staan. Ter vergelijking, de huidige uitkering van Albert II is 2.500 EUR per dag. Hiervoor moet evenwel een andere rechter eerst oordelen: Dit gebeurt op Valentijnsdag, 14 februari.

Indien met hard DNA-bewijs wordt bevestigt dat Boël de biologische dochter is van Albert II kan dit gevolgen hebben voor de verdeling van de omvangrijke erfenis eens het oud-staatshoofd komt te sterven.