Jean-Marie Dedecker (LDD) heeft “het stilaan gehad met die groene progressieve haarkloverij”, dat schreef hij in een opiniestuk voor Knack afgelopen weekend. Zijn tekst leest als een bikkelharde aanval op de ‘Klimaatspijbelaars’ van Anuna De Wever en de bereidwillige positieve verslaggeving in de bevriende pers. Ook journaliste Tine Hens, van het linksprogressieve MO* en Knack Focus, die opriep om Dedecker geen platform meer te geven wegens diens “klimaatnegationisme”, kreeg daarbij een felle veeg uit de pan: “Inktkoelies die normaal schreeuwerig de vrije meningsuiting propageren, willen nu […] zelf de kritische geesten bevriezen.”

In een opiniestuk op Knack haalt Dedecker fel uit naar de ‘Klimaatspijbelaars’, de groep scholieren en studenten die de schoolplicht negeren en gaan betogen voor strengere klimaatwetten in Brussel. Volgens de rechtsliberaal zijn die tieners namelijk naïef en verwend. Maar ook de culturele elite van journalisten, linkse opiniemakers en dergelijke meer die de ‘bosbrossers’ positief en enthousiast bejegenen, wordt geviseerd door het West-Vlaamse ‘enfant terrible’ van de Belgische politiek. Volgens Dedecker zien zij hun streven als “een strijd tussen de ‘good guys’ en de ‘bad guys’, in een sfeer van pseudo-intellectueel en ecologisch hooliganisme. We zijn allen groepsdieren die zich ‘happy’ voelen als ze onder gelijkgestemden zijn. ‘You’ll never walk alone’. Je mag je eigen gender kiezen en je eigen huidskleur, je bent per definitie veganist of flexitariër, je bent migratiedol en cultuurmarxist. Je mag mensen met een andere mening bespotten, want je bent redder van de planeet. Je moet met de ongelovigen, de ketters, niet in debat gaan, want je bent verkondiger van ‘het grote gelijk’. Je houdt van wetenschap als afgesloten consensus, niet als resultaat van kritisch onderzoek dat zichzelf voortdurend in vraag stelt.”

Dedecker: “Met slogans dat we maar geld moeten bijdrukken om windmolentjes te financieren en dat we onze sinaasappelen hier maar moeten kweken wordt Anuna de nieuwe messias van het klimaatevangelie”

Dedecker is niet onder de indruk van de oproep van de tieneractivisten die vragen om strengere milieumaatregelen. Greta Thunberg, een puber uit Zweden, nog groen achter de oren, en de zeventienjarige Anuna De Wever uit onze contreien, hebben zich ontpopt tot de handpoppen van de politiek correcte klimaatkerk. Anuna staat samen met Groen-voorzitster Meyrem Almaci zelfs op het testbeeld van de VRT”, zo schrijft Dedecker. “Met slogans dat we maar geld moeten bijdrukken om windmolentjes te financieren en dat we onze sinaasappelen hier maar moeten kweken in plaats van ze uit Spanje in te voeren, wordt het meisje op het schild gehesen als nieuwe messias van het klimaatevangelie. Als een getalenteerd klimaatstakingsleider bekritiseert ze met holle retoriek het regeringsbeleid en zowel ministers als journalisten staan met open mond en kwispelstaartend te luisteren als apostelen op het laatste avondmaal.”

En voor die ‘journalisten met open mond’ heeft de West-Vlaamse N-VA-Kamerlijstduwer nog minder goeie woorden. “Inktkoelies die normaal schreeuwerig de vrije meningsuiting propageren willen nu ook zelf de kritische geesten bevriezen”, zo verwijst Dedecker naar journaliste Tine Hens (MO* en Knack Focus) die in VRT-programma De Afspraak opriep om Dedecker dood te zwijgen. “Ik ben geen klimaatontkenner, maar ik las zowel de rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), als teksten van andere wetenschappers die zich vragen stellen over catastrofale gevolgen die de opwarming van de aarde met zich zou meebrengen.”

Ik heb het stilaan gehad met die groene progressieve haarkloverij. Het superioriteitsgevoel van de groene stedelingen en geitenwollensokkenvaders met zo’n babydraagtuigje op hun buik.

Dedecker trekt zijn kritiek zelf open naar de hele demografische geprivilegieerde groep waarin Groen-kiezers oververtegenwoordigd zijn. “Ik heb het stilaan gehad met die groene progressieve haarkloverij. Het superioriteitsgevoel van de groene stedelingen en geitenwollensokkenvaders met zo’n babydraagtuigje op hun buik. Het groenlinkse ideaalbeeld van de deugd-elite loopt over de verheerlijking van de natuur en de geneugten van de multicultuur. Hun koters spijbelen uit angst voor de grote klimaatapocalyps. Ze worden politiek vertegenwoordigd door Groen, stilaan een bourgeois-partij”, klinkt het nog tenslotte. “Hun mandatarissen verheerlijken zichzelf als socialisten met een diploma, en hun hoogopgeleide kiezers zijn volgens mij in hoofdzaak stedelingen. Ze zijn bezorgd om het milieu, maar worden zelf niet geconfronteerd met de uitwassen van de natuur, noch met de economische gevolgen van hun politieke keuzes. Wie weet vinden ze zelfs dat de giraffen in de zoo coltruien moeten dragen. Ze omhelzen bomen, maar kennen het verschil niet tussen een den en een spar.”