Het had een van de grootste doelstellingen van de Zweedse regering moeten worden: begrotingen in evenwicht. Maar in geen enkel regeringsjaar bleek dit te lukken en ook nu stevenen we op een tekort af van maar liefst 7,7 miljard. Dat heeft De Tijd berekend op basis van cijfers van het het Federaal Planbureau. Maar volgens vicepremier Kris Peeters (CD&V) is dat in feite ook de schuld van ex-regeringspartij N-VA: “Met een regering in volle bevoegdheid zouden we nog de mogelijkheid hebben gehad om bij te sturen.”

De groei van de Belgische economie is niet spectaculair, zo blijkt uit de vooruitblik van het Federaal Planbureau. In plaats van de verwachte 1,5% zou de economische groei van het bruto binnenlands product op 1,3% landen. Hierdoor komt België onder het verwachte groeigemiddelde te liggen in de EU en raakt de begroting opnieuw in de problemen. Het gat zou neerkomen op 1,67% van het bbp of 7,7 miljard EUR. Het nieuws komt er nadat de huidige minderheidsregering in ontslag vorige week nog met enige trots aankondigde dat het tekort van vorig jaar was teruggebracht op 0,79%.

Peeters: “We moeten er niet flauw over doen: dat evenwicht is er nog niet”

Niet alleen de aangepaste groeiverwachtingen zijn echter een oorzaak van het verwachte begrotingstekort, vorig jaar had men ook de eenmalige opsteker van de opgetrokken boetes voor bedrijven die te weinig voorafbetalingen doen, waardoor zij sneller hun belastingen betaalden. Hierdoor kon men toen het tekort minimaliseren.

Op Radio 1 gaf vicepremier Peeters (CD&V) deze ochtend toe dat deze begroting “een pijnpunt” is voor de regering. “We moeten er niet flauw over doen: dat evenwicht is er nog niet. De volgende regering zal daar dus nog heel wat werk moeten insteken”, zo luidde het. Maar, “door het vertrek van de N-VA” kan de huidige regering van lopende zaken geen volwaardige begrotingscontrole uitvoeren. “Met een regering in volle bevoegdheid zouden we nog de mogelijkheid hebben gehad om bij te sturen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Peeters wijst er wel op dat er in 2019 nog 44.000 jobs zouden bijkomen, waardoor de werkloosheidsgraad dit jaar zal uitkomen op 5,5 procent. “En ook de koopkracht zal met 2,1 procent stijgen, onder meer door de taxshift”.