Onlangs kon de Antwerpse politie een grote Oosters-christelijke misdaadbende oprollen, verbonden aan Melikan Kucam, de ex-N-VA’er achter de visafraude. Maar voor burgemeester Bart De Wever (N-VA) betekent dat niet dat de strijd nu gestreden is. Volgens hem zijn er nog verschillende andere misdaadclans actief in de stad. Bovendien was de opgerolde bende sowieso al op haar retour, zegt hij. Dat meldt Het Laatste Nieuws en ATV.

“Er is nu één clan helemaal opgerold. Dat is heel spectaculair nieuws geweest. Dat is heel mooi, dat is heel nuttig. Maar feit is wel dat er meerdere van dit soort clans zijn”, zegt hij tegenover de lokale nieuwszender ATV. “Er zijn er zeker nog een vijftal die we bij naam en toenaam kennen en we weten ook wel waar die zitten.” Er is daarom weinig reden tot euforie voor de burgemeester. “Zeggen dat dit een mokerslag is voor de georganiseerde misdaad, is net iets te veel feestelijkheid.”

Voor De Wever moet de samenwerking tussen de diensten van het zogenaamde Kali-team beter. Het Kali-team is een ‘joint taskforce’ van tientallen specialisten, waaronder speurders van de federale politie, lokale politie en bijzondere inspectiediensten. Het team werd vorig jaar opgericht om de groeiende drugsmisdaad in de Scheldestad aan te pakken. Maar volgens De Wever “staan tussen droom en daad nog heel wat praktische bezwaren in de weg, wetten ook”. Het stadsbestuur zal daarom professor in de criminologie Charlotte Colman van de UGent onder de arm nemen om de werking van het Kali-team onder de loep te nemen.

Vorige week had burgemeester De Wever ook kritiek op de werking van Justitie in de uitvoering van het ‘Stroomplan’“Justitie is de zwakste schakel” hierin, zei hij daar toen over. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageerde gepikeerd. De Wever spreekt echter opnieuw zijn kritiek uit, ditmaal tegen niemand in het bijzonder. “Het is mijn persoonlijke frustratie dat het erg lang duurt en dat mensen je vaak wel gelijk geven en in persconferenties van alles aankondigen, maar dat je toch heel goed moet opvolgen of het echt uitgevoerd wordt.” En hij is vastberaden om dat laatste te doen: “Ik ga er als politicus alles aan doen om zoveel mogelijk op bureaus te blijven kloppen totdat die efficiëntie er effectief ook is en die wetswijzigingen er zijn.”