Nu IS nagenoeg vernietigd is, althans territoriaal, is in België opnieuw een discussie op gang gekomen over wat we nu moeten doen met ‘onze’ Syriëstrijders na hun aanstaande nederlaag. Het nieuwe voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever? Laat ze berechten door de Iraakse autoriteiten. De Belgische IS-strijders riskeren daar evenwel de doodstraf. “Ik persoonlijk heb er eigenlijk geen probleem mee”, verklaarde de N-VA-voorzitter tegenover VRT NWS.

Amerikaans president Donald Trump (Rep.) heeft vorige week gevraagd aan zijn Europese bondgenoten om de meer dan 800 jihadisten van Islamitische Staat met Europese afkomst terug te nemen. Anders zou men genoodzaakt zijn om de jihadisten vrij te laten. In België zoekt men dan nu ook met spoed naar een oplossing voor de IS-strijders met een Belgische nationaliteit. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat het om minstens 4 jihadisten die een Belgische nationaliteit bezitten.

Terwijl de christendemocraten – bij monde van Europees Parlementslid Ivo Belet – soelaas zien in de berechting door een “transnationale rechtbank“, keek N-VA-lijsttrekker Jan Jambon in een andere richting. “Ons voorstel is om de Belgische nationaliteit af te nemen van mensen met een dubbele nationaliteit”, klonk het vanmorgen. “Dan hebben ze nog een nationaliteit, namelijk van hun land van herkomst. Dan moeten zij dat oplossen. De Belgische nationaliteit is een gunst en geen verworvenheid. En de verplichting om zo iemand op ons grondgebied binnen te laten, valt weg als je die nationaliteit afpakt”. 

De Wever: “Laat ze berechten daar waar ze hun misdaden hebben gepleegd”

Tegenover VRT NWS maakt De Wever duidelijk dat zijn partij naar Irak kijkt. “Laat ze berechten daar waar ze hun misdaden hebben gepleegd, in dit geval Syrië of Irak. In concreto betekent dit Irak”, klinkt het.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

“We zouden oproepen dat we met de Europese landen gaan samenzitten om met de Amerikanen te onderhandelen die daar op het terrein zijn, om de overdracht naar Irak mogelijk te maken, om daar berecht te worden en detentie te krijgen”, stelt De Wever voor. Volgens hem is Irak uitgerust voor de vervolging van de IS-strijders en zijn ze “vragende partij […] om aan die mensen gerechtigheid te geven”. Europa kan daarnaast volgens de N-VA’er tussenkomen in de financiering.

In Irak evenwel riskeren de Belgische IS-strijders de doodstraf. Hiermee heeft De Wever, zo laat hij uitschijnen, geen principieel probleem. “We zouden kunnen proberen te bekomen dat men de doodstraf niet uitvoert voor onderdanen van Europese origine. Dat zou kunnen als dat voor de Europese landen wenselijk is. Ik persoonlijk heb er eigenlijk geen probleem mee”, klinkt het.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Eerder liet ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een gelijkaardig geluid horen. “Geen enkele terrorist heeft nog een toekomst bij ons”, zo schreef Van Grieken zondag op Facebook. De Vlaams Belang-kopman wil ze niet laten berechten door een internationale strafrechtbank, maar door “de landen waar ze hun misdaden, het vermoorden van onschuldigen, [hebben begaan].”