Het klimaatdebat draait volgens sp.a-voorzitter John Crombez evenzeer om koopkracht. “We kunnen ons niet permitteren dat de noden van een groot deel van de bevolking worden genegeerd”, stelt de socialist tegenover Het Laatste Nieuws. Opvallend: Crombez kiest voor de aanval, ook ten aanzien van Groen. “N-VA sust dat de technologie het wel zal oplossen, maar Groen kijkt te weinig naar de gewone mensen”, klinkt het. 

Hoewel Groen en sp.a – ondanks het uiteenvallen van ‘Samen’ – in de aanloop naar de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen nog goede vrienden leken, kiest men bij de sp.a momenteel voor de vlucht vooruit. Door hun focus op de koopkracht te leggen, hopen de socialisten zich te onderscheiden van de ‘voluntaristische’ ecologisten. “Wij zijn voor een klimaatwet; we steunden die wet van Groen ook in het parlement. Maar zo’n wet mag de koopkracht van de mensen niet aantasten”, stelt Crombez tegenover Het Laatste Nieuws.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci legde evenwel al herhaaldelijk de klemtoon op het sociale aspect van de door Groen voorgestelde ecologische transitie. “De ecologische transitie zal sociaal zijn of niet zijn. Wij moeten dus naar een klimaatregering met een sociaal hart. Het mag niet elke keer de individuele burger of kmo zijn die betalen”, verklaarde Almaci vorige maand nog op Radio 1. Hoewel Crombez die insteek beaamt, ziet hij “iets anders” bij Groen wanneer hij naar de feiten kijkt. Zo geeft hij als voorbeeld de verlaging van de btw op elektriciteit, iets waar Groen zich bij onthield. “Blijkbaar is elektriciteit voor al de anderen, ook voor de vrienden van Groen, geen basisrecht voor iedereen”, laat Crombez in Het Laatste Nieuws optekenen.

No more mr. nice guy

Volgens de sp.a-voorzitter polariseren zowel N-VA als Groen. “N-VA sust dat de technologie het wel zal oplossen, maar Groen kijkt te weinig naar de gewone mensen”, klinkt het. “Sp.a neemt een unieke positie in. Ja voor het klimaat, neen tegen minder koopkracht. En wij durven écht wel moeilijke maatregelen op tafel te leggen, zoals het geleidelijk afschaffen van de salariswagens – in ruil krijgen de mensen dan meer netto”, stelt de socialist.

Koopkracht is volgens Crombez “té belangrijk” om mister nice guy te spelen. “Woensdag hebben bijzonder veel mensen het werk neergelegd voor meer loon. En ze hebben een punt. Ze worden belachelijk gemaakt door rechts en het kapitaal, en ik zag woensdag geen steun van Groen. Zie het niet als een aanval naar Groen maar eerder als een oproep. Ik wil duidelijkheid vóór de verkiezingen van 26 mei: wat zal de impact zijn voor de werkende mensen?”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws.