Sp.a-voorzitter John Crombez (sp.a) heeft ook zijn licht laten schijnen over de klimaatspijbelaars en hun aanhoudende manifestaties. Enerzijds vindt de topsocialist dat het goed is dat jongeren engagement tonen, maar anderzijds vindt Crombez dat er “limieten aan het spijbelen” zijn. Dat zei hij op Radio 1.

Volgens de topman bij de sp.a staat zijn partij “achter het engagement van de jongeren” zoals Anuna De Wever en Kyra Gantois, de spilfiguren binnen ‘Youth for Climate’. Die organisatie is vandaag verantwoordelijk voor de inmiddels achtste klimaatmars op een schooldag. En net daar wringt wél het schoentje voor Crombez. “Er zijn limieten aan dat spijbelen.” Afgelopen weekeind zorgde Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels nog voor heisa in het linkerkamp omdat ze zei dat “wij, volwassenen, […] spijbelende jongeren niet [moeten] aanmoedigen.” De uitspraak werd haast als verraad gezien door allerlei figuren in het linkse middenveld en ook door partijgenoten zoals de linksradicale Erik De Bruyn.

Crombez: Het is “logisch” dat Beels als Onderwijsschepen spijbelen niet aanmoedigt

Existentiële kritiek dit weekeinde aan het adres van Youth For Climate, de spijbelorganisatie rond scholieren Anuna De Wever en Kyra Gantois. Volgens de Antwerpse Onderwijsschepen Jinnih Beels – die haar eigen zoon niet laat ‘klimaatspijbelen’ – is het signaal van de ‘ecobrossers’ allang gegeven. “Ik ben grote voorstander van het stakingsrecht. Maar gebruik je dat te pas en te onpas, dan verdwijnt de kracht daarvan”klonk het in De Zondag“Wij, volwassenen, moeten spijbelende jongeren niet aanmoedigen.” Dat kreeg flink wat weerslag bij tal van linkse gebruikers van Twitter en zelfs binnen de eigen partij. Maar voorzitter Crombez valt Beels niet af.

Crombez vindt het namelijk “logisch” dat Beels als Onderwijsschepen spijbelen niet zal aanmoedigen. “Er zijn limieten aan dat spijbelen.” Maar Crombez wil ook de Anuna De Wever en co niet afvallen. Zijn partij staat “achter het engagement van de jongeren” en“laat d[ie] jongeren maar een beetje keet schoppen”.

Lees meer:

Beels aan klimaatspijbelaars: “Stop er nu maar mee”