Kristof Calvo, de Kamerlijsttrekker voor Groen in Antwerpen, schat de winstkansen van zijn partij voor de verkiezingen in mei wel heel hoog in, zo blijkt. De jonge dertiger heeft hierbij via een video een uitdagende boodschap geuit aan het adres van zijn rivaal bij de N-VA, Jan Jambon: “Ik ga Jambon opeten”.

In een recente ‘Instagram story’-video die onze redactie bereikte, toont Groen een wel heel grote ambitie en electorale honger. Wanneer tijdens een feestje Groen-fractieleider in de Kamer Calvo wordt gevraagd hoe de sfeer is, antwoordt die laatste zelfzeker: “Voor alle mensen in de provincie Antwerpen, ik ga Jambon opeten!”

Almaci vs De Wever, Calvo vs Jambon

Eind vorige maand werden de verkiesbare plaatsen aangekondigd bij Groen. Partijvoorzitster Meyrem Almaci trekt daarbij de lijst voor het Vlaams Parlement in Antwerpen terwijl Calvo hetzelfde zal doen voor de Kamer. De toppolitici van Groen komen daarbij oog in oog te staan met N-VA-voorzitter Bart De Wever die de lijst voor het Vlaams Parlement trekt in Antwerpen, en ex-Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA), die de Kamerlijst trekt in Antwerpen.

In de laatst afgenomen peiling, in december, zou N-VA echter nog boven de magische 30%-grens blijven. Dit tegenover Groen, dat weliswaar zou groeien tot 13,8%, maar nog niet de helft van de N-VA-score zou evenaren. De ecologisten voelen zich echter gesterkt door de vele klimaatmarsen en de ‘Klimaatspijbelaars’ rond Anuna De Wever, zo blijkt. Die manifestaties domineren momenteel de media en kunnen rekenen op steun vanwege Groen.