Het groene gedachtegoed heeft, door onder meer de acties van de  ‘klimaatspijbelaars‘, de wind in de zeilen. In De Zondag formuleert Groen-Kamerlid Kristof Calvo in dat kader enkele concrete voorstellen. Zo moet er, ter financiering van verschillende ecologische plannen, een CO2-heffing komen. Deze ‘klimaatfactuur’ zal, volgens Calvo, in de brievenbus van “de grote vermogens en de grote vervuilers”, belanden. “De Arcelors van deze wereld, de energie-intensieve bedrijven”, klinkt het. 

Calvo bepleit een batterij aan maatregelen, zoals “een bindende klimaatwet met jaarlijkse doelstellingen voor de CO2-uitstoot”. Daarnaast ijvert het groene Kamerlid tegenover De Zondag voor een “switch […] van salariswagens naar openbaar vervoer, autodelen en de fiets”. Hoewel de overheid niet rechtstreeks geld geeft aan bedrijfswagens – bedrijfswagens worden louter minder zwaar belast -, is het volgens hem “waanzin” dat we “luchtvervuiling en filevorming [subsidiëren]”. Een andere maatregel die Groen naar voren schuift is een kilometerheffing. Deze belasting zou in de plaats van de verkeersbelasting moeten komen. “Ik kan zo nog even doorgaan. Hernieuwbare energie massaal uitrollen. De kernuitstap uitvoeren. Vliegen duurder maken, de trein goedkoper maken”, klinkt het.

CO2-heffing als bron van inkomsten

Verschillende ecologische maatregelen hoopt Groen door middel van een CO2-heffing te financieren. “De grote vermogens en de grote vervuilers[;] de Arcelors van deze wereld, de energie-intensieve bedrijven”, zullen deze ‘klimaatfactuur’ volgens Calvo in de brievenbus krijgen. De grote uitdaging volgens het groene parlementslid? “Een coalitie vormen van groene en gele hesjes”. “Ik geloof dat die twee te verzoenen zijn. N-VA gelooft dat niet. Zij wil de gezinnen doen betalen voor het klimaat. Wij staan daar loodrecht tegenover. Wij gaan Jan, Piet en Pol niet doen opdraaien”, klinkt het in De Zondag.

Duurdere benzine, vliegtickets en industriële voeding zullen volgens Calvo niet resulteren in een vermindering van de koopkracht van ‘Jan, Piet en Pol’. “Een verschuiving van de lasten is hét cruciale element om de gele en groene hesjes te verzoenen. Wie het klimaat wil veranderen, moet de fiscaliteit veranderen. Als wij de kans krijgen van de kiezer om in de cockpit te zitten, zal dat onze eerste maatregel zijn. De lasten op arbeid moeten drastisch omlaag. Zo zullen lage en middeninkomens meer overhouden. We verschuiven die lasten richting vervuiling en kapitaal”, laat hij in De Zondag optekenen.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Daarnaast zal volgens Calvo “de rekening […] rechtvaardiger zijn”. “Je zal meer overhouden op het einde van de maand. Kies je ervoor toch te vervuilen, dan zal je inderdaad meer betalen”, klinkt het.