Ondanks de aanwezigheid van Greta Thunberg (16) waren er vandaag in Brussel minder klimaatspijbelaars op de been. Zo betoogden er vandaag volgens de Brusselse politie zo’n 7.500 scholieren. Vorige week waren dat er nog 11.000. Wel werden er in andere Vlaamse steden grote en minder grote klimaatmarsen georganiseerd.

De ‘intocht’ van Greta Thunberg, het Zweedse ‘klimaatmeisje’ dat als inspiratie diende voor ‘onze’ klimaatspijbelaars, was vandaag ‘Talk of the Town’. Zo sprak ze vanochtend het Europees Economisch en Sociaal Comité (een EU-adviesorgaan) toe over de klimaatproblematiek. Ook zag ze Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

De Scandinavische puber was echter bijzonder kritisch voor nagenoeg alle aanwezigen. “Jullie gedragen je als een stelletje verwende kinderen”, klonk het onder meer. Thunberg kon daarnaast op heel wat media-aandacht rekenen. Zo moesten stewards volgens VRT NWS ingrijpen wegens de massale persbelangstelling voor het Zweedse meisje.

Minder betogers in Brussel

Ondanks de massale aandacht, waren er minder klimaatspijbelaars aanwezig. Terwijl de organisatie vorige week nog op 11.000 scholieren kon rekenen, waren het er nu maar 7.500. Wel vonden er in onder meer Gent (3.000 aanwezigen) en Genk (4.100 aanwezigen) manifestaties plaats.

Kleine kanttekening: in Genk was de deelname van de leerlingen van het Atlas College en het Lyceum aan de klimaatmars ‘verplicht’. “De klimaatmars is een schoolactiviteit, net als een sportdag of een culturele uitstap. Het past perfect binnen ons leerplan. Als de leerlingen niet mee willen en een goede reden hebben, mogen ze wél op school blijven”, klinkt het.

Staken voor het klimaat

Tijdens een persconferentie riep de leiding van ‘Youth For Climate’ – bestaande uit onder meer Anuna De Wever – tot een wereldwijde staking op. Deze zou moeten doorgaan op 15 maart. De socialistische vakbond ABVV wil het voorstel alvast steunen, ook al bestaat er nog geen duidelijkheid over de concrete organisatie. Het christelijke ACV gaat volgens VTM NIEUWS geen stakingsaanzegging indienen, maar roept wel op om mee te gaan betogen.