Bij de bevrijding van Baghouz, het laatste IS-bastion in Syrië, deden Britse speciale eenheden een wel erg lugubere ontdekking. Ze vonden er de hoofden van 50 Yezidi-seksslavinnen, gedumpt in vuilnisbakken. Leden van Islamitische Staat moeten hen vermoord hebben als laatste gruweldaad in de aanloop naar hun nederlaag. Dat bericht The Daily Mail

“In het uur van hun nederlaag kende de wreedheid van de jihadi’s geen grenzen”, vertelt een bron van The Daily Mail. “Ze richtten een laffe slachting aan op deze wanhopige, onfortuinlijke vrouwen in een laatste daad van verderfelijkheid en lieten hun afgehakte hoofden achter zodat wij ze zouden vinden. Het motief voor zo’n ziekmakende daad gaat het verstand te boven van iedere mens die ook maar enigszins normaal is.”

“Geen van de troepen die Baghouz betraden, zullen vergeten wat ze gezien hebben”, gaat de bron verder. Sommige militairen vergeleken het schouwspel met een scène uit de film Apocalypse Now. “Hun enige troost is dat ze hebben bijgedragen aan het beëindigen van het terreurbewind van Islamitische Staat.” De vrouwen in kwestie behoorden tot de Yezidi-minderheid. Dat is een kleine Koerdische religieuze gemeenschap in Irak en Syrië. Zij kregen het de afgelopen jaren zeer hard te verduren onder IS-bewind. Als ‘ongelovigen’ werden zij vaak verkocht als slaaf of simpelweg vermoord.

Laatste adem van het kalifaat

Eerder deze maand werd in Oost-Syrië de aanval ingezet op Baghouz, het laatste bolwerk van Islamitische Staat in de regio. Met behulp van de bombardementen van de Amerikanen en bijgestaan door Britse speciale eenheden, namen de strijders van de SDF, de militaire coalitie onder leiding van de Syrische Koerden, langzaam maar zeker het laatste restant in van het eens zo uitgestrekte kalifaat.

Afgelopen week viel reeds het stadje zelf. Honderden IS-strijders gaven zich daarbij over. De overgebleven jihadi’s zouden zich op dit moment verschansen in het aangrenzende Hawi al-Dandal, met burgergijzelaars als menselijk schild. Men vreest ook dat een honderdtal IS’ers wisten te ontkomen door zich als vluchteling te vermommen. Zij houden zich nu wellicht op tussen de andere vluchtelingen in kampen in de buurt.