De Britse regering heeft de Britse nationaliteit van IS-vrouw Shamima Begum ingetrokken. Shamima Begum wilde terugkeren naar Groot-Brittannië om er te bevallen, maar daar ziet men de vrouw liever niet komen. De vrouw rechtvaardigde onlangs nog de aanslag in Manchester, stelt geen enkele spijt te hebben van haar vertrek naar Syrië en vertelde dat het zien van een afgehakt hoofd haar niets deed.  

Ruim vier jaar geleden trok de toen 15-jarige Shamima Begum samen met twee vriendinnen naar Syrië, om er zich te vervoegen bij Islamitische Staat. Ze kwamen terecht in een tehuis waar ze uitgehuwelijkt werden aan een IS-strijder. “Ik deed een aanvraag om te mogen trouwen met een Engelstalige strijder tussen 20 en 25 jaar”, vertelt ze. Enkele weken later trouwde ze met een Nederlandse Syriëstrijder en binnen een mum van tijd werd de vrouw zwanger.

Haar twee eerste kinderen zijn overleden aan ondervoeding en ziekte toen ze 8 en 21 maanden oud waren, maar nu is Shamima Begum opnieuw zwanger. Daarom wil ze nu terugkeren naar Groot-Brittannië, om er te bevallen. “Mijn kinderen verliezen was heel zwaar. Ik ben bang dat mijn derde kindje ook ziek gaat worden in dit kamp. Daarom wil ik terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. Zodat ik er zeker van ben dat er goed voor mijn baby gezorgd zal worden.”

Aanslag rechtvaardig

Maar in Groot-Brittannië ziet men de vrouw liever niet terugkeren, vanwege haar nog steeds extreme gedachtegoed. Onlangs rechtvaardigde Shamima Begum in een interview nog de aanslag in Manchester, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. “Het is tweerichtingsverkeer. Er worden op dit moment ook vrouwen en kinderen gedood door bommen. Het is een soort van vergelding. Hun rechtvaardiging voor de aanslag was dat het een soort van vergelding was, dus ik dacht: oké, dat is een eerlijke rechtvaardiging.”

Daarnaast stelt de vrouw geen enkele spijt te hebben van haar reis naar Syrië en het feit dat ze terreurgroep IS er vervoegde. De gruwel die ze er zag, deed haar naar eigen zeggen niets. “Ik zag een afgehakt hoofd liggen in een emmer”, getuigt ze openlijk. “Het deed me niets. Het was een gevangen strijder die gepakt was op het slagveld. Een vijand van de islam.”

(Lees verder onder de tweet.)

De Britse regering heeft vandaag beslist om de Britse nationaliteit van de vrouw in te trekken, zodat ze niet kan terugkeren naar Groot-Brittannië. De vrouw zegt “geschokt” te zijn door die beslissing: “Het is onrechtvaardig tegenover mij en mijn zoon.” Of de vrouw beroep zal aantekenen tegen de beslissing, is vooralsnog niet duidelijk.

Een andere optie is een terugkeer naar Nederland, zo stelt de vrouw. De terrorist waarmee ze getrouwd is, komt immers uit Nederland. “Mijn man heeft familie in Nederland en dat is misschien een andere optie”, klinkt het. “Als hij in Nederland in de cel zou belanden, zal ik wel op hem wachten tot hij weer vrij is.”