De voormalige gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, Jan Briers, komt op voor CD&V bij de verkiezingen in mei. Hij wordt eerste opvolger op de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen. Dat kondigde hij deze middag aan samen met lijsttrekker en federaal minister Pieter De Crem in het VRT-programma De Zevende Dag. Briers zal ook een lidkaart van de partij aanschaffen. “Ik ga niet hypocriet zijn.”

De keuze van Jan Briers is opmerkelijk aangezien het N-VA was die hem voordroeg in 2013. “Het klopt dat ik door die partij ben voorgedragen. Ik ben hen daar heel dankbaar voor, maar ik was wel onafhankelijk”. Hij benadrukt ook zijn goede verstandhouding met voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon“Gouverneurs staan in de eerste plaats in voor de veiligheid van de provincie en de burgers. Ik heb al die jaren goed samengewerkt met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.”

Briers moest een tijd terug verplicht op pensioen omdat hij de 65 bereikt had. Zelf had hij graag verder gedaan. “Ik heb die job altijd graag gedaan en ik had eigenlijk ook langer willen aanblijven”, klinkt het. “Op 6 januari heb ik een sms gestuurd naar De Crem [de opvolger van Jambon], waarin ik zei dat ik nog steeds iets wil betekenen voor de veiligheid van het land, aangezien ik daar al heel wat knowhow in heb opgebouwd. Even later kreeg ik een telefoontje van hem.”

De Crem spreekt lovende woorden over Briers. “De gouverneur heeft een grote bestuurskracht getoond. Hij heeft alle burgemeesters leren kennen, van alle partijen en heeft ook een grote verzoenende rol gespeeld tussen de oprukkende stedelijkheid en de landelijkheid. Hij weet wat de mooie kanten zijn van het openbare leven, maar heeft ook de ramp in Wetteren meegemaakt.”

Opvolgerslijst

Briers zal de eerste plaats krijgen op de opvolgerslijst. Hierdoor kan hij niet meteen verkozen raken, ook al krijgt hij veel stemmen. Dat kan enkel als iemand van de normale lijst zijn mandaat niet opneemt. Dat is bijvoorbeeld het geval als CD&V in de volgende federale regering stapt met een minister uit de provincie Oost-Vlaanderen, zoals nu met Pieter De Crem. “De plaats van de eerste opvolger is een plaats met perspectief. Dat zien we bij ons, maar ook bij andere partijen”, beklemtoont De Crem echter. “In de vorige legislatuur hebben we de eerste en tweede opvolger een mandaat zien opnemen binnen onze kieskring, dus daar zie ik geen probleem.

“In de dierenstand kunnen de rammelaars heel vlug lopen”

Tijdens het gesprek in De Zevende Dag verweet de interviewer van de VRT De Crem dat hij met Briers opnieuw een oude, (blanke) man binnenhaalt. “Het is een wit konijn, het is geen jong konijn en ook geen vrouwelijk konijn. En op dat vlak heeft uw partij nog wel wat problemen”. “Maar in de dierenstand kunnen de rammelaars heel vlug lopen”, antwoordde De Crem gevat. “We spreken een breed spectrum van mensen aan. We hebben ook heel wat jonge burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden. Alle leeftijdscategorieën: van jong tot oud, man, vrouw, die hebben een kans bij ons. Het is aan de kiezer om te zien of hij daarop ingaat.” 

Briers gaf zelf ook tegengas: “Ik vertegenwoordig de groep van de 65-plussers. Die zijn 20 procent van de bevolking en die worden slechts vertegenwoordigd door 3 procent“, klonk het.“Ik denk dat jongeren ook verwachten dat er ook ervaring is bij onze verkozenen. En die ervaring breng ik mee na gewerkt te hebben voor anderhalf miljoen Oost-Vlamingen”, aldus de oud-gouverneur.