Wordt het geldende verbod op het dragen van een boerkini in Genkse zwembaden binnenkort afgeschaft? Die vraagt stelt Zuhal Demir, fractieleider van N-VA Genk zich nadat burgemeester Wim Dries (CD&V) zich daarover weigerde uit te spreken op de gemeenteraad. Wim Dries kondigde een reglementswijziging aan die in de zomer zou plaatsvinden, niet toevallig net na de verkiezingen, klinkt het bij Demir in een post op Facebook.

Tot op heden geldt er in Genkse zwembaden een zogenaamd boerkiniverbod. Verschillende Genkenaren meldden recent echter dat er ondanks dat verbod wel degelijk moslima’s in boerkini in het zwembad zaten. Ook wanneer de redder hen daarop aansprak, weigerden de moslima’s het zwembad te verlaten of hun boerkini uit te doen.

Uitstel tot na verkiezingen

Zuhal Demir, fractieleider van N-VA in Genk, zette de kwestie daarom op de agenda van de gemeenteraad. Ze vroeg Genks burgemeester Wim Dries (CD&V) of het huidige boerkiniverbod gehandhaafd zal worden en of het in de toekomst zal blijven bestaan. Maar daar kon de burgemeester geen pasklaar antwoord op geven. “Het antwoord van de burgemeester was veel meer dan alleen teleurstellend”, aldus Demir in

“De burgemeester schoof mijn vraag meteen op de lange baan door aan te kondigen dat er een nieuw zwembadreglement komt in de zomer van 2019. Na de verkiezingen dus”, klinkt het. “De burgemeester wou niet garanderen dat het verbod op het dragen van de boerkini zal blijven bestaan. Zijn ‘uitstel’ zou een deal kunnen zijn om na de verkiezingen de zoveelste apartheid in Genk te installeren.”

Demir zelf is fundamenteel tegen het dragen van een boerkini, dat volgens haar veel meer is dan louter een kledingstuk. “Dit gaat niet over het al dan niet mogen dragen van een stuk textiel, maar over de symboliek achter de boerkini. Het is een symbool van de ongelijkheid tussen man en vrouw. Dat de burgemeester van Genk de handhaving van het verbod niet garandeert is dan ook veelzeggend. De fundamentele ongelijkheid van man en vrouw past niet in het Genk waar ik voor sta.”