Vandaag stelden de Vlaamse liberalen ondernemer Christian Leysen als Antwerps lijsttrekker voor. Hoewel men aanvankelijk verwachtte dat voorzitter Gwendolyn Rutten een ‘(vrouwelijk) wit konijn’ uit haar hoed ging toveren, werd het een ‘blauwe bekende’. Zo zat Leysen van 2000 tot 2003 in de Antwerpse gemeenteraad en vertegenwoordigt hij de liberalen in de raad van bestuur van de VRT. “We staan voor de keuze: doorgaan op de weg van meer jobs en meer koopkracht, of de weg naar het terugdraaien van het goede beleid”, verklaarde hij bij zijn voorstelling volgens Knack

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en Vlaams minister Sven Gatz trokken in het verleden al verschillende keren de ‘genderkaart’, iets wat de partij enkele weken geleden – bij de voorstelling van de lijsttrekkers – lelijk parten speelde. Minister Philippe De Backer die, zo is algemeen geweten, mogelijks plaats moest ruimen voor een vrouwelijk wit konijn, verklaarde dat hij de politiek zou verlaten. Het gevolg? Na de afwijzing van weervrouw Jill Peeters en het vertrek van De Backer hadden de liberalen nog steeds geen Antwerpse kopman of kopvrouw gevonden.

Christian Leysen vult dit ‘vacuüm’ nu in en zal de blauwe tegenstander van Groen-lijsttrekker Kristof Calvo en N-VA-lijsttrekker Jan Jambon worden. “We staan voor de keuze: doorgaan op de weg van meer jobs en meer koopkracht, of de weg naar het terugdraaien van het goede beleid”, klonk het ambitieus. Volgens Leysen is het voor de kiezer duidelijk: “welvaart in dit land wordt gecreëerd door samenwerking en positivisme”. “Daarbij is de liberale as tussen Open Vld en de Franstalige liberalen van MR belangrijk voor burgers én bedrijven”, citeert Knack het blauwe konijn.

“We mogen niet dogmatisch zijn”

Daarnaast verklaarde het ‘blauwe konijn’ dat economie “hand in hand” gaat met duurzaamheid. “Mijn bezorgdheid voor het milieu is er al lang en kwam ook tot uiting in mijn professioneel leven”, klonk het.

Over de kernuitstap klonk Leysen relatief voorzichtig. Hoewel enerzijds voorzitter Rutten hier stringent aan blijft vasthouden en anderzijds onder meer technologiefederatie Agoria hier niet van wil weten, mogen we volgens Leysen “niet dogmatisch zijn”. “De energieproblematiek is geen eenvoudige zaak. We moeten milieubewustzijn kunnen combineren met betaalbaarheid en bevoorradingszekerheid”, verklaarde hij volgens Knack.