Er is ophef ontstaan over een islamitische buschauffeur van De Lijn die tijdens zijn dienst stopte met rijden om te bidden in de bus. Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter kreeg de beelden doorgestuurd van één van de passagiers in de bus, die 15 minuten verbouwereerd moesten toekijken hoe hun bestuurder zat te bidden in het gangpad van de bus.

“Gisteren werd ik gecontacteerd door een bus-passagier die zich – terecht – ergerde over het feit dat op dinsdag 5 februari om 14u een bus van De Lijn onderweg van Borgerhout naar het Zuid (lijn 30) omstreeks 14u plots stopte”, zo begint Dewinter zijn verhaal op Facebook.

Dewinter: “Moeilijk samenleven met moslims”

“De moslimchauffeur parkeerde de bus met verschillende passagiers aan boord, schakelde de motor uit en stapte naar de achterkant van de bus. Daar trok hij zijn uniformjasje uit, spreidde zijn […]jasje op de grond en begon te bidden… 15 minuten lang.” Na een kwartier stond de chauffeur weer op, en hervatte hij zonder een woord te zeggen de rit. 

In een reactie aan SCEPTR laat Dewinter weten dat dit zeker en vast geen alleenstaand feit zou zijn, wel integendeel. Zo zou Vlaams Belang weet hebben van verschillende gelijkaardige feiten in Antwerpen. “Islamisering is overal, tegenwoordig zelfs op bussen van de lijn”, aldus Dewinter aan SCEPTR. “Onder het mom van religieuze tolerantie en multiculturele verdraagzaamheid wordt dit allemaal zomaar toegelaten.” Voor Dewinter maakt dit feit nogmaals duidelijk dat samenleven met de islam niet voor de hand liggend is. “Dergelijke feiten maken het moeilijk om die mensen te integreren. Dat is het fundamentele probleem. Men wijst altijd naar de Vlaming, maar dit is weer een voorbeeld hoe moeilijk het is om samen te leven met moslims”, aldus nog Dewinter.

Vervoersmaatschappij De Lijn laat weten dat het de biddende chauffeur op de vingers zal tikken, maar dat daarmee de kous af is voor hen. “Ons beleid terzake is duidelijk: bidden in een voertuig/aan een eindhalte (=zichtbaar voor anderen) is niet toegelaten. Dit kan evenmin tijdens een rit. We zullen de chauffeur hierop aanspreken en duidelijk maken wat de regels zijn”, klinkt het.