Er is DNA van Mehdi Nemmouche aangetroffen op de kalasjnikovs die gebruikt werden bij de aanslag op het Joods Museum. Dat verklaarde DNA-expert Dieter Deforce vandaag op het proces van de aanslag en wordt gemeld door Belga. Nemmouche ontkent steevast de dader te zijn van de aanslag, maar de bewijslast stapelt intussen dag na dag verder op. 

Tijdens de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, vielen vier dodelijke slachtoffers. Eerst werden met een handwapen twee bezoekers neergeschoten en vervolgens met een Kalashnikov twee museummedewerkers. Al snel wordt vermoed dat Mehdi Nemmouche, een teruggekeerde Syriëstrijder, en zijn vriend Nacer Bendrer de daders zijn.

Enkele dagen na de aanslag werd Nemmouche gevat in Frankrijk. Hij was in het bezit van de kalasjnikovs die gebruikt waren bij de aanslag, een IS-vlag en videobeelden waarin de aanslag wordt opgeëist. Toch blijft Nemmouche ontkennen de dader te zijn van de aanslag. Vorige maand ging zijn proces van start, en daarbij komt bijna dagelijks nieuwe bewijslast naar boven.

DNA en getuige

Vandaag kwam de Belgische DNA-expert Dieter Deforce aan het woord. Hij verklaarde dat er DNA van Nemmouche werd teruggevonden op de kalasjnikovs die gebruikt werden bij de aanslag. Voordien beweerden Nemmouche en diens advocaat dat Nemmouche alleen de zak met wapens had gedragen en de wapens nooit zelf had aangeraakt, maar dat klopt dus niet.

Nog vandaag heeft een jonge vrouw die rechtstreeks getuige was van de aanslag op het Joods Museum Mehdi Nemmouche aangewezen als de schutter. Toen de voorzitster vroeg of de vrouw de schutter zou herkennen, zei de vrouw zelfzeker “ja”, en wees ze vervolgens Nemmouche aan.

De bewijslast jegens Mehdi Nemmouche neemt dus dag na dag toe, maar toch blijft de man ontkennen. Bovendien weigert hij mee te werken en beroept hij zich bij bijna elke vraag op zijn zwijgrecht.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/