Een collectief van digitale activisten – genaamd Ghost Squad Hackers – heeft de gsm’s van maar liefst 30 jihadisten gekraakt, waaronder de gsm van de 19-jarige islamist uit Antwerpen die 3 jaar geleden nog werd opgepakt wegens het plannen van een aanslag. Hij kreeg geen proces wegens minderjarigheid, maar gerehabiliteerd lijkt hij al helemaal niet. Hij vervalst doktersbriefjes en tracht diploma’s te vervalsen. Zijn 22-jarig Vlaams vriendinnetje liet hij bekeren, met hem trouwen en hoofddoeken dragen, maar hij maakt er wel selfies met kindse snapchatfilters mee, zo blijkt. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Ghost Squad Hackers, zo heet de groep die voorheen ook sites van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) saboteerde. De hackers infiltreerden de Telegram-chatgroepen die gebruikt werden/worden door allerlei IS-jihadisten om propaganda en andere zaken te communiceren. Vervolgens kon de groep door ‘phishing’ 30 gsm’s van jihadisten binnendringen. Eén van hen, Sirajeddine E. M., was de jonge moslim woonachtig in Antwerpen die werd opgepakt net voordat hij een aanslag kon plegen tegen Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang), of het Centraal Station in Antwerpen; dat stond nog niet vast. Hiervoor probeerde hij nog naar Syrië te trekken om met IS te vechten, maar ook dit opzet faalde.

Ook jihadisten maken selfies met snapchatfilters

Een proces kreeg de jongeman nooit want hij was minderjarig tijdens de feiten, maar hij blijkt wel nog steeds even radicaal. Tussen allerlei jihadistische bestanden werd onder meer een recente IS-video aangetroffen waarin wordt aangetoond hoe je best iemand onthoofdt en hoe je explosieven maakt.

De jonge ‘wannabe’-terrorist – die blijkt te werken in een chipsfabriek in Mechelen – deelt met zijn liefje, een 22-jarige Antwerpse die zich bekeerde, tevens allerlei clandestiene plannen en feiten. Hij pocht zo over een zelfgemaakt doktersbriefje en vraagt raad over het vervalsen van een diploma. Hij licht ook toe hoe hij de VDAB wil oplichten om een uitkering te krijgen. Zijn liefje – volgens zijn gelekte CV zelfs zijn echtgenote – moet veelal in nikab verschijnen, maar er blijkt ook tijd te zijn voor het maken van ‘Westerse’ selfies met luchtige snapchatfilters. De jonge vrouw mag haar IS-echtgenoot zelfs “sexy hobbitje” noemen.

Foto: Dump Ghost Squad Hackers. Jihadist Sirajeddine E. M. op stap in het park met zijn vriendinnetje in nikab.

Sirajeddine E. M. werd nooit veroordeeld gezien zijn minderjarige leeftijd, maar door zijn arrestatie kwamen er al snel andere islamistische jongemannen in het vizier. De jongeren hadden drie intenties. “Ofwel zouden ze naar Syrië vertrekken, ofwel zouden ze een aanslag plegen in het Centraal Station in Antwerpen ofwel zouden ze politicus Filip Dewinter ontvoeren en vermoorden”, zo klonk op de zitting in november 2017 en citeerde Het Laatste Nieuws. De negentienjarige Naim R. – ook uit Mechelen – kreeg vijf jaar cel met uitstel. Ook kompanen Driss C. (34) uit Den Haag en Ziani A. (21) kregen diezelfde straf. Hun ronselaars Yussuf E.G. (29) en Youssef I. (34) werden echter strenger gestraft: Tien jaar effectief.