Vandaag, op een campagnedag, pleitte de N-VA zonder chroom voor het bouwen van een gevangenis in het buitenland. Marokko werd expliciet als mogelijke partner naar voren geschoven. “In 2017 had bijna de helft van onze gevangenisbevolking een buitenlandse nationaliteit, mensen met dubbele nationaliteit nog niet eens inbegrepen”, laat N-VA-Kamerlid Sophie De Wit tegenover BELGA optekenen.

Na campagnedagen over confederalisme en energie, focuste de N-VA vandaag op ‘veiligheid’. Naast een nieuw pleidooi voor een ‘noodtoestand’, een drugsbehandelingskamer bij ieder rechtbank van eerste aanleg en het betrekken van de private sector bij veiligheidsproblemen, pleit de partij voor een gevangenis in het buitenland. Volledig nieuw is dit voorstel evenwel niet. Zo werden er al Belgische gevangenen opgesloten in een Nederlandse gevangenis. De reden? Een plaatstekort.

Marokko als partner?

Hoewel het voorstel als ‘opvallend’ kan worden beschouwd, zijn er in en rond het Belgische gevangeniswezen verschillende problemen. Zo krijgt België al jaren forse (internationale) kritiek op toestand in de Belgische gevangenissen. Ook het bouwen van nieuwe justitiële inrichtingen verloopt niet van een leien dakje. Hoewel men tien jaar geleden besliste dat er een nieuwe gevangenis in Dendermonde moest komen, ligt er nog steeds geen steen. Daarnaast protesteerde men deze week (opnieuw) tegen de bouw van een megagevangenis in Haren.

Een nieuwe gevangenis in het buitenland zou volgens de N-VA evenwel een oplossing kunnen bieden. “In 2017 had bijna de helft van onze gevangenisbevolking een buitenlandse nationaliteit, mensen met dubbele nationaliteit nog niet eens inbegrepen”, klinkt het bij De Wit.

(Lees verder onder de tweet.)

Een buitenlandse gevangenis – de N-VA kijkt daarvoor expliciet naar Marokko – zou volgens De Wit eveneens de terugkeer van illegalen kunnen vereenvoudigen. Wel moet België volgens haar de touwtjes in handen blijven houden over het gehanteerde gevangenisregime.