De Belgische staat moet dan toch niet de IS-vrouwen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal en hun zes kinderen terughalen naar ons land. Dat besliste het Brusselse hof van beroep en meldt VTM Nieuws. Eerder besliste een Brusselse kortgedingrechter dat België de vrouwen wel moest terughalen.

Enkele maanden geleden ging de bal aan het rollen toen journalist Rudi Vranckxeen reportage maakte over de Belgische IS-weduwen in Syrische kampen. Vranckx stuitte daarbij op de Belgische moslimbekeerlinge Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal. Zij vertrokken in 2013 naar het front in Syrië, keerden even terug om in België te bevallen, en vertrokken vervolgens terug naar Syrië. Ze lachten daarbij de Belgische staat openlijk uit, maar smeken hen dus nu om terug te mogen keren.

Portret van IS-vrouw en haar zoon Strijder die België moet terughalen

IS-vrouwen blijven waar ze zijn

Na de reportage van Vranckx kwam de zaak in een stroomversnelling. Via een nieuwe juridische procedure slaagden de vrouwen erin een Brusselse rechter te overtuigen. De Belgische staat moest binnen de 40 dagen de twee vrouwen en hun kinderen overbrengen naar België, luidde het vonnis. Doen ze dat niet, moeten ze van de rechtbank per dag een dwangsom van 5.000 euro betalen per kind.

De Belgische regering ging in beroep tegen die beslissing, en krijgt nu gelijk van het Brusselse hof van beroep. “Het hof van beroep heeft de vordering van de twee moeders niet ontvankelijk verklaard, omdat die identiek is aan de vordering die zij reeds eerder hadden ingesteld en die afgewezen werd bij arrest van het hof van beroep te Brussel van 12 september 2018”, meldt de persmagistraat van het Brusselse hof van beroep.