De voorzitter van de Vlaamse christendemocraten, Wouter Beke, wil de banden tussen zijn partij en haar Franstalige tegenhanger versterken. Hij ziet CD&V en cdH graag samen aan de onderhandelingstafel na 26 mei”. Dat brengt VRT NWS. Beke droomt ervan om samen met cdH in een volgende federale regering te treden. Confederalisme zoals N-VA dat wenst, wijst hij af. “Wij willen geen blokkering van het federale niveau.”

“Als het van mij afhing, had cdH in 2014 al deel uitgemaakt van de federale regering. En ik zou cdH na de federale verkiezingen graag mee aan de onderhandelingstafel zien”, klinkt het. Nochtans stond CD&V bij de vorige regeringsvorming dichter bij de MR van Charles Michel dan bij haar Franstalige tegenhanger. “De kiescampagne werd toen gedomineerd door het spel tussen de PS en de N-VA. Met Charles Michel wilde ik toen vooral benadrukken dat de prioriteit niet het communautaire was, maar wel het sociaal-economische. Het was dus zeker geen boodschap van CD&V tégen cdH”, zegt hij daarover.

Nieuwe cdH-voorzitter

De uiting van Beke komt er kortelings nadat eind januari Maxime Prévot verkozen werd als nieuwe voorzitter van cdH. De afgelopen jaren, voeren de Franstalige christendemocraten onder Benoît Lutgen een linksere koers. Zijn opvolger Prévot wordt daarentegen eerder in de ‘rechtsere’ vleugel van de partij gesitueerd. Bij CD&V hoopt men dat zijn verkiezing een eerste stap kan zijn in het weer aanhalen van de banden tussen beide partijen. Wouter Beke heeft alvast “veel vertrouwen in Prévot”. De CD&V-voorzitter zegt ook van plan te zijn om concrete stappen te zetten om de relatie te versterken.

Confederalisme? Niet als men “het federale niveau wil blokkeren”

Gevraagd naar zijn mening over de confederale plannen van N-VA, zegt hij het volgende: “Confederalisme, wat is dat? België is een federale staat die confederalistische trekken heeft.” “Maar laat ons niet met woorden spelen: confederalisme of federalisme, daar gaat het niet om”, gaat hij verder. “De vraag is of men het federale niveau wil blokkeren. Daarop antwoord ik ‘neen’.” En dat is volgens hem wel waar N-VA-kopstuk Jan Jambon op aanstuurt. “N-VA wil snel een Vlaamse regering creëren om dan de federale onderhandelingen vast te zetten.”

Wel houdt hij nog steeds de partijlijn aan dat er in de toekomst nog aan de Belgische staatsstructuur gesleuteld kan worden. “De zesde staatshervorming is geen afgewerkt geheel. Ik wil verdere stappen zetten”, zo zegt hij. Op termijn wil Beke de bevoegdheden van de regio’s nog versterken, bijvoorbeeld op vlak van gezondheidszorg. Herfederalisatie van sommige bevoegdheden, zoals een aantal partijen voorstellen, daar is hij niet voor gewonnen.

Maar als de Franstaligen ‘demandeur de rien’ zijn, dan houdt het daar op voor Beke.“Voor een staatshervorming heb je een tweederdemeerderheid nodig”, klinkt het. “Als je dat aan een regeringsvorming koppelt, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel ga je naar een blokkering en onbestuurbaarheid, ofwel is het een openlijke uitnodiging aan de PS om mee aan tafel te zitten.” En onbestuurbaarheid ziet Beke hoegenaamd niet zitten. “Wij willen geen blokkering op federaal niveau. Als ons land onbestuurbaar wordt, stokt de economie”, aldus de CD&V-voorzitter.