CD&V-voorzitter Wouter Beke gelooft dat Joke Schauvliege (CD&V), ondertussen ex-minister van de Vlaamse regering, doelbewust is beschadigd. Zelf wil hij niet zover gaan om het een complot te noemen, “maar het is duidelijk dat extreemlinkse groepen het klimaatdebat kapen. Het is ook geen geheim dat Greenpeace Anuna De Wever adviseert wanneer ze op tv komt”. Dat laat hij optekenen in een interview in De Morgen.

De christendemocraat ziet een verband tussen het klimaatdebat en het migratiethema. Beiden worden volgens hem door radicale groeperingen gekaapt.“Het zijn thema’s die mensen heel erg beroeren, die veel oprecht engagement losweken en waar de burger oplossingen voor verwacht. Er zijn voor beide thema’s ook redelijke oplossingen voorhanden. Maar het migratiedebat wordt gekaapt door extreem-rechts, met Schild & Vrienden en consorten. Het klimaatdebat is gekaapt door PVDA. Dat is niet onschuldig.”

“De vele klimaatacties waren toch wel heel erg op haar persoon gericht”

Dit weekend nam ook Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) het voor haar oud-collega op. “De vele klimaatacties waren toch wel heel erg op haar persoon gericht”, zo zei ze in een interview met Het Laatste Nieuws. “En wat je vooral niet mag vergeten, is dat het uitgerekend de dag voor die speech was dat ze platgebombardeerd werd met sms’en. Eigenlijk doelde ze daarop toen ze zei dat er meer actoren in het spel zijn dan alleen de klimaatspijbelaars. Maar goed, alles wat ze daaraan toevoegde over de Staatsveiligheid was fout. De eerste die dat besefte, was Joke zelf. Daarom heeft ze zich direct verontschuldigd.”

Exit Schauvliege

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) verliet begin deze week de Vlaamse regering. Schauvliege kwam eerder zwaar in opspraak door te verklaren dat er achter de klimaatmarsen van de afgelopen weken een complot schuil gaat om haar neer te halen. Vooral haar uitspraken over Staatsveiligheid kwamen haar duur te staan. Die had haar gezegd dat de klimaatprotesten een wraakactie waren voor de betogingen van landbouwbewegingen, 15 jaar geleden, tegen oud-minister Vera Dua (Groen). Althans, dat beweerde ze. Maar Staatsveiligheid ontkende en Schauvliege nam ontslag. CD&V-fractieleider in het Vlaams ParlementKoen Van den Heuvel, volgde haar op.