Drie illegale transitmigranten riskeren celstraffen van 40, 33 en 30 maanden voor verschillende overvallen, diefstallen en inbraken . Ze zochten telkens een willekeurig slachtoffer uit, sloegen hen in elkaar en stalen hun bezittingen. Daarnaast worden ze  ook in verband gebracht met verschillende diefstallen. Dat meldt Het Laatste Nieuws

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan in ons land. Momenteel zouden er in België ruim 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde regio’s voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen.

Terugblik 2018: het jaar van de illegale transitmigranten

Brutale overvallen, inbraken, diefstal

Drie transitmigranten verschenen afgelopen vrijdag voor de rechtbank in Brugge, waar ze zich moesten verantwoorden voor verschillende gewelddadige overvallen en inbraken.

Twee van hen, Faras M. en Farman K., sloegen op 8 september toe in Oostende. Daar achtervolgden ze een 68-jarige man, om hem vervolgens brutaal te beroven. Ze vroegen de man om geld, maar waren niet tevreden toen de man hen 5 euro gaf. “De beklaagden gaven hem vuistslagen in het gezicht en stampten hem terwijl hij op de grond lag”, vertelde de procureur. “Ze lieten het slachtoffer achter met een gebroken oogkas en namen zijn gsm mee.”

Enkele dagen later werd Faras M. op heterdaad betrapt toen hij probeerde in te breken in verschillende strandcabines. Hij werd gearresteerd en riskeert 30 maanden cel.

Zijn kompaan Farman K. kon ontkomen, maar kon enkele dagen later alsnog gevat worden bij een controle tegen transitmigranten. Farman K. was op dat moment in het bezit van een grote hoeveelheid cash geld en een gsm, die beide buit waren gemaakt bij een nieuwe brutale overval in Oostende. Farman K. sloeg, samen met zijn illegale vriend Mohammad K., een man in elkaar en het duo stal vervolgens het slachtoffer zijn bezittingen.

Naast verschillende overvallen worden de drie illegalen ook gelinkt aan minstens één woninginbraak. Voor de rechtbank moesten ze zich verantwoorden voor het talrijke aantal feiten die ze pleegden. Het Openbaar Ministerie vorderde celstraffen van 40 maanden voor Farman K., 33 maanden voor Mohammed K. en 30 maanden voor Faras M..