Hoewel Groen en sp.a – ondanks het uiteenvallen van ‘Samen’ – in de aanloop naar de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen nog goede vrienden leken, kiest men bij de sp.a momenteel voor de vlucht vooruit. Zo verklaarde sp.a-voorzitter John Crombez onlangs dat “Groen […] te weinig naar de gewone mensen [kijkt]“. Bij Antwerps sp.a-kopstuk Jinnih Beels klinkt dezelfde kritiek. “Wij willen eerst de mensen doen groeien, en daarna de bomen. Groen wil het omgekeerde”, stelt ze in De Zondag

De socialisten proberen, door hun focus op de koopkracht te leggen, zich te onderscheiden van Groen. Zo gaat de sp.a akkoord met een bijzondere klimaatwet maar mag deze de koopkracht niet aantasten. “Groen vertelt een meer liberaal verhaal voor de mensen die de luxe hebben om bijvoorbeeld wakker te liggen van het klimaat. Ik mis daar de sociale component, maatregelen die voor iedereen haalbaar zijn. Ik ga het verschil stout uitdrukken. Wij willen eerst de mensen doen groeien, en daarna de bomen. Groen wil het omgekeerde”, vertolkt Beels deze positie.

Naar eigen zeggen kiest Beels voor de middenweg tussen de ‘ecorealisten’ en ‘Groen’. “We moeten het klimaat aanpakken, maar zónder de mensen pijn te doen. Als Groen pleit voor een lage emissiezone over heel Vlaanderen, dan zeg ik neen, want dat zal de mensen pijn doen die geen nieuwe wagen kúnnen kopen. Wij investeren liever in openbaar vervoer. Of wil je ook hier de gele hesjes op straat zien? N-VA weigert dan weer de grote vervuilers aan te spreken”, stelt Beels in De Zondag.

Beels: “Ik vind niet dat wij, volwassenen, spijbelende jongeren moeten aanmoedigen”

Hoewel Beels de eerste betogingen van de klimaatspijbelaars naar eigen zeggen “fantastisch” vond, mag haar eigen zoon niet spijbelen. De reden? Volgens haar is het signaal na twee betogingen gegeven. “Ik ben grote voorstander van het stakingsrecht. Maar gebruik je dat te pas en te onpas, dan verdwijnt de kracht daarvan”, klinkt het.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Daarnaast is Beels van mening dat “wij, volwassenen, spijbelende jongeren [niet] moeten aanmoedigen”. “Laat me dat debat ook even in perspectief plaatsen. Ik ben geboren in India, een grote vervuiler. Daar ligt niemand wakker van het klimaat. Als we willen slagen, moeten we eerst die landen mee krijgen. Waarmee ik niet wil zeggen dat we niets moeten doen”, stelt de socialiste tegenover De Zondag.