Voor sp.a-schepen in Antwerpen Jinnih Beels is het welletjes geweest. “De eerste klimaatbetoging vond ik fantastisch”, zo zei Jinnih Beels in een interview met De Zondag. “Maar het signaal is [intussen] gegeven.” Afgelopen donderdag vond in Brussel reeds de zevende klimaatmars plaats. Maar ondanks dat er – niettegenstaande de aanwezigheid van Zweedse spijbelaar-ster Greta Thunberg – een pak minder volk aanwezig was, willen Anuna De Wever en co onverminderd verderzetten: “Ik ben het compleet oneens met Jinnih Beels”, zo reageert Anuna De Wever in De Standaard.

Existentiële kritiek vanwege sp.a-topper Jinnih Beels aan het adres van Youth For Climate, de spijbelorganisatie rond scholieren Anuna De Wever en Kyra Gantois. Volgens de Antwerpse Onderwijsschepen – die haar eigen zoon niet laat ‘klimaatspijbelen’ – is het signaal van de ‘ecobrossers’ allang gegeven. “Ik ben grote voorstander van het stakingsrecht. Maar gebruik je dat te pas en te onpas, dan verdwijnt de kracht daarvan”, klonk het in De Zondag. “Wij, volwassenen, moeten spijbelende jongeren niet aanmoedigen.” Andere onderdelen van de linkerzijde en Youth For Climate zien dat evenwel radicaal anders.

Anuna: “Beels’ uitspraak bewijst net dat we ons punt niet goed genoeg hebben gemaakt”

“Ik ben het compleet oneens met Jinnih Beels”, reageert Anuna De Wever via De Standaard. “Haar uitspraak bewijst dat we blijkbaar nog onvoldoende ons punt hebben gemaakt. Tot nu toe kregen we vooral mooie woorden van tal van politici, maar het ontbreekt aan daden.”

En ook dat de klimaatmars van de spijbelaars stilaan uitdoven, wil de vrouwelijke De Wever niet gezegd hebben. “Als je de optelsom maakt van het voorbije weekend, zit je boven de 70.000 mensen. Zolang de politici niet in gang schieten, gaan we door.”