In Oostenrijk zorgen uitspraken van arts en voormalig ÖVP-parlementslid Marcus Franz voor ophef. Volgens Franz beginnen autochtone Oostenrijkse meisjes in bepaalde Weense wijken hoofddoeken te dragen, om aan seksuele intimidatie door migranten te ontsnappen.

Marcus Franz, arts en voormalig parlementslid van de centrumrechtse ÖVP, deed de uitspraken op televisiezender OE24. “Spreek met vrouwen op straat, spreek met kinderen, spreek met jonge meisjes. Ik ken zelf vaders die, wanneer hun dochters ‘s avonds thuiskomen als ze in het probleemgebied wonen, hen een hoofddoek geven zodat ze niet als Oostenrijkers worden herkend”, zegt de arts. “Ik weet dit persoonlijk. In het 15e district [van Wenen] is dit een feit.”

“Permanente micro-agressies”

In bepaalde wijken van Oostenrijkse hoofdstad is seksuele intimidatie door migranten schering en inslag volgens de arts. “Er vinden permanent micro-agressies plaats”, zegt Franz. “De meisjes worden benaderd, op een andere manier dan we hier gewend zijn, met een onaangename agressieve houding.”

“De meisjes en ook de oudere vrouwen zijn simpelweg bang. Je kunt dit waarnemen in de bevolking, je ziet het ook als je actief bent in een sociaal beroep, zoals ik”, zegt het voormalig parlementslid. “En je moet een duidelijk onderscheid maken tussen de nieuwkomers en degenen die al lange tijd bij ons zijn.”