Medewerkers van Nederlandse asielzoekerscentra trekken aan de alarmbel. De asielcentra worden alsmaar meer geteisterd door zwaar geweld en criminaliteit, voornamelijk veroorzaakt door groepen Noord-Afrikaanse migranten. “Misschien heb ik volgende week wel een mes tussen mijn ribben. En dan is het te laat”, stelt een medewerker van een asielcentra aan NOS.

De situatie in en rond Nederlandse asielzoekerscentra is al langer onveilig. Afgelopen maanden kwamen verschillende incidenten in de media, waarna een actieplan werd opgesteld om de situatie te verbeteren. Er werden speciale opvangplaatsen opgericht voor probleemgevallen, en er werd een meldpunt opgericht waar medewerkers problemen kunnen melden. Daaruit blijkt dat de situatie niet verbetert, integendeel.

“Misschien heb ik volgende week wel een mes tussen mijn ribben”

Al snel stroomden tientallen verontrustende meldingen binnen over agressie, intimidatie, gevechten, drugsgebruik, enzoverder. In een reportage van NOS trekken medewerkers van asielcentra aan de alarmbel. “We hebben dagelijks te maken met onveilige situaties. Misschien heb ik volgende week wel een mes tussen mijn ribben. En dan is het te laat”, vertelt iemand.

Dagelijks zouden er incidenten of vechtpartijen plaatsvinden in de centra, die bovendien alsmaar gewelddadiger worden. “We zijn constant bezig met brandjes blussen. De incidenten worden frequenter en heftiger. Vaak is de agressie tegen medebewoners gericht, maar mijn collega’s en ik kunnen ook aan de beurt zijn”, klinkt het. “Ik ben geen beveiliger, maar ik zou eigenlijk een wapenstok en een kogelvrij vest bij me moeten dragen.”

Probleemgevallen zijn voornamelijk jonge alleenstaande mannen uit Noord-Afrika. “Het zijn jonge mannen die al enige jaren door Europa zwerven. Zij hebben in die tijd geleerd om te overleven, maar staan niet open voor begeleiding. Ze komen uit landen als Tunesië, Libië, Marokko en Algerije. Ze weten dat ze hier asiel kunnen aanvragen en dat die procedure sowieso een paar maanden duurt. Ze zullen dat zoveel mogelijk proberen te rekken.”

Een ander groot probleem, is het feit dat veel incidenten al te vaak in de doofpot belanden. “Als je naar de directie een melding wil maken over incidenten en onveiligheid, dan wordt dat ook tegengehouden door bijvoorbeeld de locatiemanager”, stelt een medewerker van een asielcentra nog.