Bepaalde artsen en diëtisten laten zich beïnvloeden door een bedrijf dat voedingssupplementen op de markt brengt. De diëtisten en artsen krijgen flinke geldsommen via commissies om de dure supplementen voor te schrijven aan patiënten die een maagverkleining hebben laten uitvoeren of gaan laten uitvoeren. Dat bleek maandag uit onderzoek van VTM NIEUWS, dat het heeft over “omkoping”.

Chirurgen en diëtisten die patiënten met een maagverkleining behandelen, worden beïnvloed door Pro Well, een bedrijf uit Lennik dat voedingssupplementen verkoopt. In ruil voor flinke commissies tot 20 percent worden patiënten met zachte dwang door artsen en diëtisten aangeraden om de dure producten van Pro Well aan te schaffen.

Via kortingscode houdt Prowell bij welke arts/diëtist commissie krijgt op supplementen

Het gesjoemel werkt als volgt. De patiënten krijgen een ‘kortingscode’ van hun behandelende arts of diëtist waarmee de patiënt bestellingen kan plaatsen via de site van Pro Well. Zo houdt het bedrijf bij dankzij welke arts of behandelende diëtist er extra verkoop binnenkomt. De praktijk kwam aan het licht nadat VTM maandag undercover-beelden vrijgaf.

De Orde Van Geneesheren laat weten het gebruik ten stelligste af te keuren en communiceert dat de deontologische code dit uitdrukkelijk verbiedt. De Vlaamse Diëtistenbond heeft geen deontologische code en kan dus geen stappen ondernemen, maar het veroordeelt het gesjoemel eveneens. Volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) zegt dan weer “geschokt” te zijn en laat haar administratie de zaak onderzoeken.

Na gecontacteerd te zijn voor een formele reactie, wenste Pro Well niet te reageren op de aantijgingen van VTM.