De boekenwinkel ‘La Nouvelle Librairie’, gelegen in de Parijse studentenwijk Quartier latin, werd in de marge van de ‘gele hesjes’-betoging van 9 februari aangevallen door zo’n 100 extreemlinkse Antifa-militanten. 

‘La Nouvelle Librairie’, gelegen in de Parijse studentenwijk Quartier latin, werd in de marge van de ‘gele hesjes’-betoging van 9 februari aangevallen door zo’n 100 extreemlinkse activisten. De Antifa-militanten gooiden met stenen en riepen “Parijs, Parijs, Antifa’s, La Nouvelle Librairie, het zijn de antisemieten, die Zemmour [de rechtse Éric Zemmour is joods nvdr.] uitnodigen”.

Vaker doelwit van bedreigingen

De ruiten van de winkel sneuvelden en de voordeur werd beschadigd. Een verkoper werd bovendien aan het hoofd verwond door een wapenstok. Het is de tweede keer in een half jaar tijd dat de boekenwinkel het doelwit is van vernielingen of bedreigingen.

“Enkele tientallen van hen gooiden en strooiden onze boeken op de stoep en probeerden in te breken in de boekhandel. Tien minuten na deze eerste aanval, die werd gestopt door de oproerpolitie, ging een man met een schop de voorkant van de boekhandel te lijf. We werden toen beschermd door een dozijn gele hesjes, waarvan een me vertelde: ‘Ik boycot je, maar ik wil niet dat de antifa’s je boekhandel vernielen'”, getuigt uitbater François Bousquet.

Winkel met lange geschiedenis

De boekenwinkel fungeerde in het begin van de 20e eeuw als hoofdzetel van de uitgeverij van het rechtse en royalistische ‘Action française’ en heette toen ‘La Nouvelle Librairie Nationale’. Nadien huisvestte het de uitgeverij van de Franse fascistische partij ‘Le Faisceau’.

‘La Nouvelle Librairie’ heropende in 2018 de deuren. De winkel specialiseert zich in rechtse en nationalistische literatuur en nodigt onder meer intellectuelen zoals Alain de Benoist en Éric Zemmour uit.