Sp.a-senator Bert Anciaux zal de lijst voor het Vlaams Parlement in Brussel dan toch niet trekken. “De laatste dagen ging ik op zoek naar jonge fantastische vrouwen om 1ste opvolger te staan, zodat ik binnen enkele jaren met opgeheven hoofd zou kunnen weggaan. Maar waarom doe ik dat nu dan niet? Alsof er vandaag geen schitterende, gedreven en geloofwaardige jonge vrouwen rondlopen?”, schrijft de bekende politicus op Facebook

Zo’n drie weken geleden raakte bekend dat Anciaux de Brusselse lijst voor het Vlaams Parlement zou gaan trekken. “Nog een laatste keer knallen,” verklaarde de oud-VU-voorzitter ambitieus tegenover BRUZZ. Ook verklaarde de socialist dat hij niet stond te springen voor een coalitie met de N-VA naar Antwerps voorbeeld.

“De N-VA is vandaag een hard-­rechtse partij. Geen wonder dat Jan Peumans ermee stopt, en ik kan me voorstellen dat er ook wel wat andere oud-Volksuniemensen, zoals Wilfried Vandaele of Kris Van Dijck, niet zo gelukkig zijn met die evolutie. Zeker omdat het bij N-VA al lang niet meer om de Vlaamse zaak gaat”, stelde hij. “Ik heb in de Senaat talloze vragen gesteld over het respect voor de taalwetgeving, ze zijn allemaal onbeantwoord gebleven. In de Vlaamse regering heeft N-VA geen enkel Vlaams dossier naar voren geschoven. In de tijd van de Volksunie zou dat niet mogelijk geweest zijn”, verklaarde Anciaux enkele weken geleden tegenover BRUZZ.

Kans aan jongeren geven

Anciaux, naast senator ook docent aan de Erasmushogeschool Brussel, bestuurder bij woonzorgcentrum De Overbron, voorzitter Brik (koepel van de Nederlandstalige Hogescholen en Universiteiten in Brussel), advocaat en voorzitter Actiris, veranderde evenwel van gedacht. Mocht hij opnieuw in het Vlaams Parlement zetelen dan zou de socialist naar eigen zeggen “zware keuzes” moeten maken. “Je kan niet alles doen en al zeker niet alles goed doen. […] Nu naar het Vlaams Parlement gaan, is onze mensen hier in de steek laten. En echt, dat kan ik niet. Ik wil verder blijven werken aan een leefbare wijk. Vrijwilligerswerk is daarbij van goudwaarde. Ik wil erg graag verder blijven werken aan een goed onderwijs voor onze jongeren. En tot slot, ik wil eindelijk ook wat tijd maken voor mijn gezin, voor mijn (schoon)familie”, klinkt het.

(Lees verder na de ingevoegde tweet.)

Daarnaast, in zijn zoektocht naar een vrouwelijke lijsttrekker voor de opvolgerslijst, begon Anciaux zich naar eigen zeggen af te vragen waarom hij nu niet met opgeheven hoofd zou vertrekken. “Alsof er vandaag geen schitterende, gedreven en geloofwaardige jonge vrouwen rondlopen? Door nu een stap terug te zetten, geef ik hen nu de kans te vechten voor de jongeren in de stad, voor meer sociale rechtvaardigheid”, klinkt het op Facebook.

Ook een eventueel Vlaams ministerschap zou Anciaux aan zich laten voorbijgaan. Zijn enige partijpolitieke ambitie? “Ik wil graag, indien mijn partij dit wenst, de verdediger van de Senaat blijven, die mooie democratische instelling die ten onrechte verguisd en verketterd wordt”, klinkt het.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken